Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Kontrola kvalitete mlijeka i proizvoda od mlijeka u 1987. godini

Mihailo Ostojić ; Veterinarski i mlekarski institut, Beograd


Puni tekst: hrvatski pdf 544 Kb

str. 351-354

preuzimanja: 468

citiraj


Sažetak

U industrijskoj proizvodnji mljekarski razvijenih zemalja gdje vladaju ekonomske zakonitosti, sve veći značaj daje se kvaliteti i kontroli kvalitete. Zato su mlijeko i mliječni proizvodi stalan predmet istraživanja i usavršavanja. U svijetu su dobro poznate i priznate institucije koje se bave problemima samo pojedinih proizvoda, najčešće sireva kao što su cedar, rokfor, kamamber i dr. U našoj zemlji još uvijek ne postoji obaveza redovne kontrole i ocjenjivanja kvalitete mlijeka i proizvoda od mlijeka. Ona se obavlja na bazi dobrovoljnog prijavljivanja mljekara na odgovarajućim sajmovima i pod različitim uvjetima ocjenjivanja. Zadnjih godina pojavile su se i odgovarajuće asocijacije potrošača, kao organizacije ocjenjivanja kvalitete u pojedinim većim gradovima koji imaju materijalne mogućnosti za financiranje takvog posla. Predmet ovog rada bio je uvid u način kontrole i kvalitete mlijeka i proizvoda od mlijeka u 1987. godini.

Ključne riječi

mlijeko; proizvoda od mlijeka; kontrola kvalitete

Hrčak ID:

105070

URI

https://hrcak.srce.hr/105070

Datum izdavanja:

2.12.1987.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.195 *