Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

ZAŠTIĆENA NEMATERIJALNA KULTURNA BAŠTINA HRVATSKOG ZAGORJA / Licitarsko-medičarski i svjećarski obrt i izrada tradicijskih dječjih igračaka

Dunja Šarić ; Muzeji Hrvatskog zagorja - Muzej "Staro selo" Kumrovec, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 2.952 Kb

str. 109-126

preuzimanja: 1.840

citiraj


Sažetak

Na temelju višegodišnjeg terenskog rada sredinom 80-ih godina prošloga stoljeća, u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec prezentirana su tradicijska znanja i vještine izrade medičarskih/licitarskih i svjećarskih proizvoda i drvenih dječjih igračaka. Izložbe stalnog karaktera uređene su s nakanom što vjerodostojnije vizualizacije kućnog ambijenta izrađivača drvenih igračaka i segmenta medičarske radionice i štanda s raznovrsnim koloritnim licitarskim i svjećarskim proizvodima.
Osebujni majstori sela Laz, u 19. stoljeću udahnuli su originalnost rukotvornog izražaja, dok je obrt svjećara i medičara pristigao u naše krajeve trgovačkim putovima i povezan je uz Crkvu, crkvene blagdane i sajmene dane.
Organizacijom prezentacija izložbi i rada autentičnih majstora, poznavatelja izrade tradicijskih obrta, usmjerena su nastojanja Muzeja na edukaciji mladog naraštaja o održivosti i kontinuitetu raritetnih pučkih kulturnih dobara, dostojnih prezentanata kulturno-turističke ponude Muzeja i Krapinsko-zagorske županije.

Ključne riječi

kultura, tradicija; obrti, vještina; licitari/medičari, drvene igračke

Hrčak ID:

105287

URI

https://hrcak.srce.hr/105287

Datum izdavanja:

28.5.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.774 *