Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Fizička aktivnost, razine fizičke kondicije, dnevni unos energije i neke prehrambene navike 11-godišnjaka

Marjeta Kovač ; Faculty of Sport, University of Ljubljana,
Janko Strel ; Faculty of Sport, University of Ljubljana,
Gregor Jurak ; Faculty of Sport, University of Ljubljana,
Bojan Leskošek ; Faculty of Sport, University of Ljubljana,
Saška Dremelj ; Faculty of Sport, University of Ljubljana,
Petra Kovač ; University Medical Centre Ljubljana,
Marjeta Mišigoj-Duraković ; Faculty of Kinesiology, University of Zagreb
Maroje Sorić ; Faculty of Kinesiology, University of Zagreb
Gregor Starc ; Faculty of Sport, University of Ljubljana,


Puni tekst: hrvatski pdf 736 Kb

str. 127-139

preuzimanja: 645

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 736 Kb

str. 127-139

preuzimanja: 382

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je analizirati odnos između unosa energije, potrošnje energije, fizičke aktivnosti i razine fizičke spremnosti, indeksa tjelesne mase te nekih prehrambenih navika (doručak i lagani obroci poslije 20.00 sati) kod 11-godišnjaka.
Načinjen je klaster uzorak od sedamdeset i dvoje djece (35 dječaka i 37 djevojčica) u dobi od 11.8 (±0.3) godina. Mjerenje se održavalo dva radna dana i dva dana vikenda. Potrošnja energije i fizička aktivnost procijenjeni su višesenzornim tjelesnim monitorima (SenseWear Armband; BodyMedia Inc., Pittsburgh, PA, USA). Unos energije i učestalost doručka i laganih obroka poslije 20.00 sati procijenjeni su prema odgovorima sudionika u upitniku (My Pyramid Tracker Tutorial; USDA, Center for Nutrition Policy and Promotion, USA). Razine fizičke spremnosti procjenjivane su prema rezultatima testova: podizanje trupa, izdržaj u visu, trčanje 600 m i izdržljivosti 20 m shuttle-run (korišten je Eurofit protokol), kao i prema rezultatima vršnog VO2 mjerenog prijenosnim sprirometrom Cosmed K4b2. Pearsonov korelacijski koeficijent korišten je kako bi se testirale korelacije među promatranim varijablama, a multivarijantna analiza varijance korištena je kako bi se testirale razlike među grupama prema njihovoj fizičkoj spremnosti, frekvenciji spomenutih obroka i spolu.
Rezultati pokazuju da dječaci i djevojčice, posebno oni s povećanim indeksom tjelesne mase (ITM), imaju za trećinu manji unos nego što je to bilo u prijašnjim analizama. Djevojčice su manje fizički aktivne od dječaka. U obje grupe razine fizičke aktivnosti bile su veće tijekom tjedna nego u vrijeme vikenda, ali unos energije bio je veći u vrijeme vikenda. Statistički značajne korelacije između ITM i razina fizičke aktivnosti nisu uspostavljene. ITM je značajno povezan sa svim spomenutim testovima fizičke spremnosti, osim u slučaju trbušnjaka. Odnos između učestalosti spomenutih obroka, fizičke spremnosti i spola učenika nije bio statistički značajan.
Možemo zaključiti da je procjena unosa energije i samoprocjene učenika u upitniku problematična za navedenu dobnu skupinu, posebno kod djece s povećanim ITM. Mjerenja fizičke aktivnosti ukazala su na to da bi učenici trebali biti aktivniji tijekom vikenda.

Ključne riječi

doručak, ITM, lagani večernji obroci, potrošnja energije, radni dani, vikendi, životni stil djece

Hrčak ID:

106520

URI

https://hrcak.srce.hr/106520

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.816 *