Izvorni znanstveni članak
Fenolni sastav i antioksidativna svojstva esencijalnog ulja dobivenog iz piljevine pačempresa mikrovalnom ekstrakcijom i hidrodestilacijom
Vivek K. Bajpai
; School of Biotechnology, Yeungnam University, 712-749 Gyeongsan, Gyeongbuk, Republic of Korea
Ajay Sharma
; School of Biotechnology, Yeungnam University, 712-749 Gyeongsan, Gyeongbuk, Republic of Korea
Sung Hong Kim
; Analysis Research Division, Daegu Center, Korea Basic Science Institute, 702-701 Daegu, Republic of Korea
Kwang-Hyun Baek
; School of Biotechnology, Yeungnam University, 712-749 Gyeongsan, Gyeongbuk, Republic of Korea
Sažetak
Reaktivni spojevi kisika i slobodni radikali glavni su uzrok propadanja hrane, pa su najnovija istraživanja usmjerena na pronalazak prirodnih antioksidanasa biljnoga podrijetla. U ovom je radu plinskom kromatografijom i masenom spektrometrijom analiziran kemijski sastav esencijalnog ulja dobivenog iz piljevine pačempresa (Chamaecyparis obtusa). Udjel fenolnih spojeva i antioksidativna svojstva dobivenog ulja ispitani su pomoću različitih mehanizama uklanjanja slobodnih radikala. U esencijalnom je ulju pačempresa dobivenom mikrovalnom ekstrakcijom i hidrodestilacijom sušene piljevine pomoću plinske kromatografije i masene spektrometrije određeno 46 spojeva koji čine 98,94 % ukupnog sastava ulja. Ulje sadržava mono- i seskviterpene, oksigenizirane mono- i seskviterpene, steroide, diterpene i derivate indola. Pri najvećoj je koncentraciji esencijalno ulje pačempresa inhibiralo 80,16 % DPPH radikala, 82,93 % dušikovog monoksida, 72,99 % superoksida i 71,62 % hidroksilnih radikala. Osim toga, utvrđeno je da je reducirajuća snaga ulja ovisila o njegovoj koncentraciji, te da je ulje znatno inhibiralo peroksidaciju lipida kataliziranu ionima željeza(II) u goveđem ekstraktu. Ulje je sadržavalo (6,13±0,05) mg galne kiseline po gramu suhe tvari. Ovo istraživanje potvrđuje da esencijalno ulje pačempresa ima jaka antioksidativna svojstva, te dobru sposobnost inhibicije peroksidacije lipida i uklanjanja slobodnih radikala, pa se može upotrijebiti kao prirodni antioksidans u svrhu očuvanja svježine hrane.
Ključne riječi
Chamaecyparis obtusa; esencijalno ulje; mikrovalna ekstrakcija; reaktivni spojevi kisika; slobodni radikali; antioksidansi
Hrčak ID:
109140
URI
Datum izdavanja:
9.9.2013.
Posjeta: 2.026 *