Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Primjena fenolnih spojeva iz vina za konzerviranje ribljega mesa

María José Rodríguez-Vaquero ; Faculty of Biochemistry, Chemistry and Pharmacy, National University of Tucumán, Ayacucho 471, 4000 Tucumán, Argentina
Pedro Aredes Aredes-Fernández ; Reference Center for Lactobacilli (CERELA), Chacabuco 145, 4000 Tucumán, Argentina
María Cristina Manca de Nadra ; Faculty of Biochemistry, Chemistry and Pharmacy, National University of Tucumán, Ayacucho 471, 4000 Tucumán, Argentina


Puni tekst: engleski pdf 177 Kb

str. 376-382

preuzimanja: 1.264

citiraj


Sažetak

Svrha je ovoga rada bila ispitati antibakterijski učinak fenolnih spojeva i ukupnih polifenola iz različitih sorata argentinskih crnih vina (Cabernet Sauvignon, Malbec i Merlot) na bakterije Escherichia coli ATCC 35218 i Listeria monocytogenes u ribljem mesu. Kombinacija rutina i kvercetina s polifenolima iz različitih vinskih sorata izazvala je smrt bakterijskih stanica u ribljem mesu pri temperaturi od 4 °C, a bila je učinkovita i na 20 °C. Pročišćena vina nisu imala nikakav učinak na bakterije, što potvrđuje da su polifenoli prouzročili smrt bakterija. Polifenolni spojevi iz vina mogu se upotrijebiti kao antibakterijski agens za sprečavanje kontaminacije i produljenje trajnosti ribljega mesa. Važan rezultat ovog istraživanja je da se kombinacija rutina i kvercetina može primijeniti kao konzervans, što je osobito značajno tijekom transporta ribe do tržišta, kad temperatura skladištenja nije konstantna.

Ključne riječi

fenolni spojevi; Listeria monocytogenes; Escherichia coli; riblje meso; antibakterijski učinak

Hrčak ID:

109142

URI

https://hrcak.srce.hr/109142

Datum izdavanja:

9.9.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.942 *