Izvorni znanstveni članak
Utjecaj dodatka oksidiranog krumpirovog škroba na fizikalno-kemijska svojstva jestivih filmova proizvedenih od izolata proteina soje
Sabina Galus
; Department of Food Engineering and Process Management, Faculty of Food Sciences, Warsaw University of Life Sciences-SGGW (WULS-SGGW), 159c Nowoursynowska St., PL-02-776 Warsaw, Poland
Andrzej Lenart
; Department of Food Engineering and Process Management, Faculty of Food Sciences, Warsaw University of Life Sciences-SGGW (WULS-SGGW), 159c Nowoursynowska St., PL-02-776 Warsaw, Poland
Andrée Voilley
; EA 581 EMMA, AgroSup Dijon, 1 esplanade Erasme, University of Burgundy, F-21000 Dijon, France
Frédéric Debeaufort
; EA 581 EMMA, AgroSup Dijon, 1 esplanade Erasme, University of Burgundy, F-21000 Dijon, France
Sažetak
U radu je ispitan utjecaj dodatka oksidiranog škroba na fizikalno-kemijska svojstva filmova dobivenih od izolata proteina soje. Filmovi su izrađeni od zagrijane (tijekom 20 minuta pri 70 ºC) lužnate (pH=10) vodene otopine izolata proteina soje (7 %) s dodatkom 50 % glicerola i različitih masenih udjela oksidiranog škroba (0, 5, 10, 15 i 20 %). Nakon kondicioniranja uzoraka na 25 ºC pri 30 % relativne vlažnosti tijekom 48 sati određene su sljedeće karakteristike filmova: prozirnost, kontaktni kut, rastezna i prekidna čvrstoća, te propusnost vodene pare pri 25 ºC i četiri raspona relativne vlažnosti (30-53, 30-75, 30-84 i 30-100 %). Također su određena toplinska svojstva filmova pomoću diferencijalne pretražne kalorimetrije, te je ispitana njihova mikrostruktura. Dodatak oksidiranog škroba bitno je povećao (p<0.05) rasteznu čvrstoću (s 0,95 na 1,51 MPa), temperaturu pri maksimalnoj brzini razgradnje (sa 64,8 na 74,2 ºC) i propusnost vodene pare (s 1,08•10^-10 g/(m•Pa•s) pri 30-50 % relativne vlažnosti na 3,89•10^-10 g/(m•Pa•s) pri 30-100 % relativne vlažnosti). Udjel oksidiranog škroba utjecao je na različita fizikalno-kemijska svojstva filmova.
Ključne riječi
protein soje; oksidirani škrob; jestivi filmovi; mehanička svojstva; propusnost vodene pare
Hrčak ID:
109145
URI
Datum izdavanja:
9.9.2013.
Posjeta: 2.673 *