Izvorni znanstveni članak
Antioksidativna aktivnost infuza mravinca, timijana i majčine dušice
Tea Kulišić
; Faculty of Chemical Technology, University of Split, Teslina 10/V, HR-21 000 Split, Croatia
Verica Dragović-Uzelac
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10 000 Zagreb, Croatia
Mladen Miloš
; Faculty of Chemical Technology, University of Split, Teslina 10/V, HR-21 000 Split, Croatia
Sažetak
Različitim metodama istražen je odnos antioksidativne aktivnosti i kemijskog sastava infuza mravinca, timijana i majčine dušice. Spektrofotometrijskim metodama određena je koncentracija ukupnih fenola, flavonoida, katehina i antocijanina. Infuz mravinca imao je najveću koncentraciju ukupnih fenola (12500 mg/L) i flavonoida (9000 mg/L), izraženu kao galna kiselina. HPLC-PDA metodom određivanja polifenolnih spojeva dokazano je da u infuzu ima najviše ružmarinske kiseline (u mg/g), i to 123,11 u infuzu mravinca; 17,45 u infuzu timijana i 93,13 u infuzu majčine dušice. Antioksidativna aktivnost infuza istražena je pomocu četiri metode: metodom izbjeljivanja b-karotena, metodom uklanjanja 2,2'-difenil-1- pikrilhidrazil (DPPH) radikala, metodom s reaktivnim spojevima tiobarbiturne kiseline (TBARS metoda) i metodom određivanja indukcijskog vremena oksidacije masti (Rancimat metoda). Rezultati su uspoređeni s prirodnim (askorbinska kiselina i a-tokoferol) i sintetskim antioksidansima - butiliranim hidroksitoluenom (BHT) i butiliranim hidroksianisolom (BHA). Primjenom triju metoda (izbjeljivanjem b-karotena, metodom uklanjanja DPPH radikala i Rancimat metodom) dokazano je da infuza mravinca ima najveću antioksidativnu aktivnost, dok su timijan i majčina dušica pokazali slabiju i relativno sličnu antioksidacijsku aktivnost.
Ključne riječi
Hrčak ID:
110099
URI
Datum izdavanja:
15.12.2006.
Posjeta: 4.223 *