Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Procjena uvjeta uzgoja za proizvodnju tanaze s pomoću plijesni Aspergillus niger GH1

Mario Cruz-Hernández ; Food Research Department, Universidad Autónoma de Coahuila, Unidad Saltillo, Blvd. Venustiano Carranza PO BOX 252, ZIP 25 000, Coahuila, México
Christopher Augur ; Institut de Recherche pour le Développement, Laboratoire de Microbiologie, Université de Provence, ESIL, Case 925, Avenue de Luminy, 132888, Marseille, Cedex 9, France
Raúl Rodríguez ; Food Research Department, Universidad Autónoma de Coahuila, Unidad Saltillo, Blvd. Venustiano Carranza PO BOX 252, ZIP 25 000, Coahuila, México
Juan Carlos Contreras-Esquivel ; Food Research Department, Universidad Autónoma de Coahuila, Unidad Saltillo, Blvd. Venustiano Carranza PO BOX 252, ZIP 25 000, Coahuila, México
Cristóbal Noé Aguilar ; Food Research Department, Universidad Autónoma de Coahuila, Unidad Saltillo, Blvd. Venustiano Carranza PO BOX 252, ZIP 25 000, Coahuila, México


Puni tekst: hrvatski pdf 32 Kb

str. 541-544

preuzimanja: 229

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 84 Kb

str. 541-544

preuzimanja: 814

citiraj


Sažetak

Ispitana je ekstracelularna i intracelularna proizvodnja tanaze submerznim uzgojem plijesni Aspergillus niger GH1 u tekućoj te površinskim uzgojem na čvrstoj podlozi pri različitim temperaturama (30, 40 i 50 °C). Istražen je utjecaj koncentracije početnog supstrata (taninske kiseline), vremena inkubacije i temperature na proizvodnju tanaze pri uzgoju na čvrstoj podlozi. Soj A. niger GH1 proizveo je najviše tanaze (2291 U/L) tijekom prvih 20 sati uzgoja pri koncentraciji taninske kiseline od 50 g/L. U tim uvjetima proizvodnje enzim je u potpunosti bio ekstracelularan. Opadanje aktivnosti tanaze nakon 20 sati ugoja povezano je s pratećim porastom aktivnosti proteaze.

Ključne riječi

Hrčak ID:

110193

URI

https://hrcak.srce.hr/110193

Datum izdavanja:

15.12.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.731 *