Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Slijepi u islamu

Orhan Jašić orcid id orcid.org/0000-0001-7810-7850
Zuhdija Hasanović orcid id orcid.org/0000-0002-5363-7297 ; Fakultet islamskih nauka, Sarajevo, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: hrvatski pdf 216 Kb

str. 385-404

preuzimanja: 3.845

citiraj


Sažetak

U radu smo ukratko pokušali naglasiti različitost između pojmova slijepac i slijepi u Božjoj objavi (Kur’anu) i u islamskoj Predaji (hadisu). Božja objava i Predaja kao dva osnovna izvora islama, a samim time i islamskog moralnog učenja, govore o slijepim ljudima u pozitivnom smislu, no s druge strane, osuđuju slijepce, koji kraj očuvanog vida ne vide ispravno. također je podcrtana bitnost lijepe riječi u islamskom načinu svakodnevnog življenja i izgradnje međuljudskih odnosa, i to osobito sa slijepim ljudima kojima je, zbog nemogućnosti opažanja neverbalne komunikacije, i više potrebna lijepa riječ nego osobama koje vide.
Prvi dio rada posvećen je kazivanjima o Jakubu (Jakov) i Šuajbu (Jethro), Božjim poslanicima koji su bili slijepi u jednom periodu svog života. nadalje se govori o drugoj osobi, abdullahu
ibn Umm Mektumu, slijepom čovjeku koji je imao posebno mjesto u svetoj povijesti, jer je bio povod objavljivanja izvjesnih kur’anskih stavaka (ajeta). Potom je ukazano i na pogreške pri prevođenju Kur’ana na bosanski (hrvatski) jezik, gdje je kod većine prevoditelja došlo do pogrešnog prevođenja riječi slijepi. Naime riječ je prevođena kao slijepac. U radu su navedene i analizirane Predaje koje govore o slijepim ljudima. U zaključku je istaknuta potreba odgovornosti, s aspekta islama, i opreznost pri korištenju riječi u govoru i komunikaciji sa slijepim ljudima.

Ključne riječi

islam; Božja objava; Predaja; komunikacija; slijepi; slijepac

Hrčak ID:

110359

URI

https://hrcak.srce.hr/110359

Datum izdavanja:

1.5.2013.

Posjeta: 4.768 *