Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Prilog proučavanju kemijskog sastava bijelog sira tokom zrenja

Mihajlo Ostojić ; Institut za mlekarstvo, Beograd
Miloš Mesner


Puni tekst: hrvatski pdf 631 Kb

str. 128-131

preuzimanja: 430

citiraj


Sažetak

Osnove tehnologije proizvodnje sireva potiču iz veoma daleke prošlosti. Međutim, ujednačavanje kvalitete kroz standardizaciju tehnoloških operacija došlo je do izražaja tek prelaskom na industrijsku proizvodnju sira. U novije vrijeme se tehnološke operacije sve više usavršavaju, upoznavanjem suštine procesa koji se događa u proizvodnji sira, kao i odgovarajućom mehanizacijom sirarskih strojeva.

Ključne riječi

bijeli sir; zrenje; kemijski sastav

Hrčak ID:

111407

URI

https://hrcak.srce.hr/111407

Datum izdavanja:

1.6.1978.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.262 *