Stručni rad
Osvrt na neke mogućnosti proizvodnje domaćeg svježeg sira na industrijski način
Nikola Taboršak
; "Sirela", V. Sredice 11, 43000 Bjelovar
Sažetak
Domaći svježi sir je i dalje u značajnoj mjeri prisutan na našim trgovima posebno u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Tržnice Zagreba i okolice pokazuju da je to veoma tražen proizvod unatoč tome što se često prodaje veoma nekvalitetan. Istina, može se kupiti i izuzetno kvalitetan. Sastav toga sira veoma varira, a isto tako postoje i velike varijacije u organoleptičkim svojstvima. S druge strane ne možemo poreći da je kvalitetan proizvod veoma tražen i da se tretira i kao gastronomski specijalitet s obzirom na široke mogućnosti primjene u domaćinstvu te za pripremu domaćih specijaliteta. U industrijskim uvjetima ili se nije uspjelo dobiti proizvod potrebnih karakteristika ili se nije učinilo dovoljno napora.
Ključne riječi
domaći svježi sir; proizvodnja; industrija
Hrčak ID:
111698
URI
Datum izdavanja:
1.10.1978.
Posjeta: 1.639 *