Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Kvaliteta sireva na slovenskom tržištu

Ana Arsov ; Biotehniška fakulteta, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija


Puni tekst: hrvatski pdf 737 Kb

str. 278-282

preuzimanja: 386

citiraj


Sažetak

Sir predstavlja sa gledišta ishrane visokovrijednu živežnu namirnicu, a posebno značajne su bjelančevine kojih ima prema literaturnim podacima u siru oko 18-34 %. Količina bjelančevina značajno zavisi od količine masti ili vode. Kod manjih količina masti ima u siru više bjelančevina. Tako predstavljaju posni sirevi bogat izvor bjelančevina a istovremeno i živežnu namirnicu sa malo kalorija. Osim bjelančevina nalaze se u siru još i vitamini A, B, D, E i K te minerali, od kojih su posebnog značaja kalcij i fosfor. Spomenuti je potrebno još i mast koja je vrlo lako probavljiva, a ima i značajan utjecaj na ukus sira.

Ključne riječi

sir; kvaliteta; slovensko tržište

Hrčak ID:

111705

URI

https://hrcak.srce.hr/111705

Datum izdavanja:

1.12.1978.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 893 *