Izvorni znanstveni članak
Optimiranje enzimske ekstrakcije ulja iz sjemenki biljke Momordica cochinchinensis Spreng., bogatog karotenoidima
Huỳnh Cang Mai
; Transfers, Interfaces and Processes – Chemical Engineering Unit, Ecole Polytechnique de Bruxelles, Université Libre de Bruxelles, F.D. Roosevelt Avenue 50, B-1050 Brussels, Belgium
Vĩnh Tru'o'ng
; Department of Chemical Engineering, Nong Lam University, Thu Duc District, Ho Chi Minh City, Vietnam
Frédéric Debaste
orcid.org/0000-0003-0949-4767
; Transfers, Interfaces and Processes – Chemical Engineering Unit, Ecole Polytechnique de Bruxelles, Université Libre de Bruxelles, F.D. Roosevelt Avenue 50, B-1050 Brussels, Belgium
Sažetak
Ovojnica sjemenke biljke Momordica cochichinensis Spreng. sadržava ulje bogato karotenoidima, osobito likopenom i β-karotenom, koje se može ekstrahirati pomoću enzima. Metodom su odzivnih površina određeni faktori što utječu na enzimsku ekstrakciju ulja iz sjemene ovojnice. Proveden je centralno složeni plan sa četiri nezavisne varijable: omjer mase enzima i volumena smjese, vrijeme, temperatura i brzina miješanja. Rezultati su pokazali da sva četiri faktora bitno utječu na prinos ulja, a da među njima nema bitne interakcije. Pri optimalnim je uvjetima (omjer mase enzima i volumena od 14,6 %, vrijeme inkubacije od 127 min, temperatura od 58 °C i brzina okretaja od 162 o/min) maksimalni prinos ulja bio 79,5 %, a ukupno je ekstrahirano 5,3 mg β-karotena po g suhe tvari. Utvrđena je znatna korelacija između prinosa ulja i udjela ukupnog β-karotena. Opisana su fizikalno-kemijska svojstva ekstrahiranog ulja. Naposljetku je Schaal-ovim testom utvrđeno da je trajnost ulja dobivenog iz sjemenki biljke Momordica cochichinensis Spreng. slična onoj ostalih jestivih ulja.
Ključne riječi
Momordica cochichinensis Spreng.; ulje iz sjemene ovojnice; ekstrakcija pomoću enzima; karotenoidi
Hrčak ID:
114465
URI
Datum izdavanja:
26.12.2013.
Posjeta: 4.049 *