Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Optimiranje uvjeta proizvodnje, karakterizacija i antioksidacijska aktivnost egzopolisaharida iz gljive Pleurotus pulmonarius

Jin-Wen Shen ; College of Life Science, Henan Agriculture University, Zhengzhou, 450002 Henan, PR China
Chao-Wen Shi ; College of Life Science, Henan Agriculture University, Zhengzhou, 450002 Henan, PR China
Chun-Ping Xu ; College of Food and Biological Engineering, Zhengzhou University of Light Industry, Zhengzhou, 450002 Henan, PR China


Puni tekst: engleski pdf 317 Kb

str. 520-527

preuzimanja: 1.117

citiraj


Sažetak

U ovom su radu optimirani uvjeti proizvodnje egzopolisaharida submerznim uzgojem gljive Pleurotus pulmonarius na podlozi koja je sadržavala: 60 g/L ksiloze, 60 g/L ekstrakta soje, 5 mM KH2PO4 i 5 mM MgSO4. Pri optimalnim je uvjetima u reaktoru s mješalicom zapremnine 5 litara dobivena najveća koncentracija egzopolisaharida od 6,36 g/L. Osim toga, određene su morfološke značajke peleta i ispitana je viskoznost bujona. Dokazano je da su morfologija micelija i viskoznost bujona ključni parametri što utječu na prinos egzopolisaharida. Nakon uklanjanja proteina metodom Sevag, gel filtracijom je izdvojena grupa (frakcija) egzopolisaharida u kojoj su FTIR analizom određene najvažnije skupine, i to polihidroksilnih alkohola. Plinskom je kromatografijom potvrđeno da pročišćeni egzopolisaharidi sadržavaju uglavnom galaktozu i glukozu. Osim toga, termogravimetrijska je analiza pokazala da je temperatura razgradnje pročišćenih egzopolisaharida 217 °C. Naposljetku je ispitan antioksidacijski učinak frakcije egzopolisaharida, te je uspoređen s njihovim sastavom.

Ključne riječi

optimiranje fermentacije; Pleurotus pulmonarius; morfološka i reološka svojstva; proizvodnja egzopolisaharida; termogravimetrijska analiza; antioksidacijski učinak

Hrčak ID:

114468

URI

https://hrcak.srce.hr/114468

Datum izdavanja:

26.12.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.905 *