Kratko priopćenje
Identifikacija i karakterizacija bakterija Bacillus cereus izoliranih iz hrane brzim pirosekvenciranjem i analizom masnih kiselina
Dovile Jonkuviene
; Kaunas University of Technology, Food Institute, Taikos pr. 92, LT-51180, Kaunas, Lithuania
Joana Salomskiene
; Kaunas University of Technology, Food Institute, Taikos pr. 92, LT-51180, Kaunas, Lithuania
Gintare Zaborskiene
; Kaunas University of Technology, Food Institute, Taikos pr. 92, LT-51180, Kaunas, Lithuania
Sažetak
U ovom su radu brzim pirosekvenciranjem identificirane bakterije vrste Bacillus cereus izolirane iz gotove hrane, te su analizom masnih kiselina izdvojeni enterotoksični izolati. Bakterije su izolirane na hranjivoj podlozi od manitola, polimiksina i žutanjka, te okarakterizirane na osnovu značajki vrste B. cereus. Pirosekvenciranje je provedeno na umnošcima iz tri različite regije gena 16S rDNA pomoću komercijalnih setova reagensa. Svih je 30 izolata identificirano kao vrsta Bacillus cereus. Najmanje su dvije sekvence iz tri različite regije gena 16S rDNA bile specifične za određivanje izolata B. cereus. Pomoću imunoenzimskog testa BCET-RPLA utvrđeno je da 53,3 % izolata bakterije B. cereus luči enterotoksine. Više od 50 % ispitanih bakterija proizvelo je masne kiseline karakteristične za vrstu B. cereus. Sojevi su bili vrlo homogeni, a od 25 ukupno proizvedenih masnih kiselina prevladavale su sljedeće: C4:0, C14:0, C16:1, C18:0, C18:1, C18:2 i C22:6n3. Enterotoksične su bakterije sadržavale bitno manju količinu masne kiseline C18:0, te u svom sastavu nisu imale masnu kiselinu C18:4. Izolati bakterije B. cereus što ne luče enterotoksin nisu sadržavali masne kiseline C21:0, C17:0, C17:1, C20:0 i C15:1. Razlika u količini pojedinih masnih kiselina te njihov sličan sastav u svim ispitanim izolatima omogućili su karakterizaciju bakterija B. cereus izoliranih iz gotove hrane.
Ključne riječi
gotova hrana; Bacillus cereus; pirosekvenciranje; enterotoksini; masne kiseline
Hrčak ID:
114476
URI
Datum izdavanja:
26.12.2013.
Posjeta: 1.952 *