Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Prilog proučavanju nadimanja sira trapista u foliji

Marija Šutić ; Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Srbija
Duško Marković
Aleksandar Davitkov


Puni tekst: hrvatski pdf 1.143 Kb

str. 122-128

preuzimanja: 360

citiraj


Sažetak

Nadimanje sireva spada u najčešće mane sireva, a uzročnici ovih mana su veoma dobro poznati. Rano nadimanje izazivaju Coli-aerogenes bakterije, a kasno nadimanje sporogene bakterije roda Clostridium. Za ove mane karakteristično je stvaranje velikog broja sitnih šupljika kod ranog nadimanja, a krupnih šupljika i pukotina sa izrazitim neprijatnim mirisom kod kasnog nadimanja sireva.

Ključne riječi

sir; trapist; nadimanje

Hrčak ID:

115506

URI

https://hrcak.srce.hr/115506

Datum izdavanja:

1.6.1979.

Posjeta: 868 *