Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Analitičke metode u forenzici hrane

Ana Butorac ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet; Sveučilište u Zagrebu
Mirela Marić ; Poliklinika Aviva, Nemetova 2, Zagreb, Hrvatska
Marija Badanjak Sabolović ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet; Sveučilište u Zagrebu
Mirjana Hruškar ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet; Sveučilište u Zagrebu
Suzana Rimac Brnčić orcid id orcid.org/0000-0002-5657-9379 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet; Sveučilište u Zagrebu
Višnja Bačun Družina orcid id orcid.org/0000-0002-1140-4882 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet; Sveučilište u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 800 Kb

str. 90-101

preuzimanja: 3.974

citiraj


Sažetak

U Europskoj uniji propisane kontrole za sigurnost hrane prema zakonskim aktima određuju provjeru hrane prije stavljanja na tržište. Tijekom proteklog desetljeća provjera kakvoće, autohtonosti i sljedivosti hrane poboljšana je ubrzanim razvojem osjetljivih, robusnih, učinkovitih i cjenovno prihvatljivih analitičkih metoda. Ovaj rad opisuje najučinkovitije analitičke metode za forenziku hrane i prikazuje njihovu primjenu u određivanju: (1) kvalitativnih i kvantitativnih sastojaka hrane, (2) sigurnosti hrane obzirom na patogene mikroorganizme, nutritivne alergene, ostatke pesticida i toksina, (3) sljedivosti sukladno zemljopisnom i botaničkom podrijetlu te utjecaju tehnološke obrade i skladištenja. Obzirom
na način ispitivanja, opisane analitičke metode podijeljene su u četiri skupine: biokemijske, molekularno-genetske, spektroskopske i spektrometrijske te separacijske metode.

Ključne riječi

forenzika hrane; analitičke metode; autohtonost

Hrčak ID:

115923

URI

https://hrcak.srce.hr/115923

Datum izdavanja:

2.1.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.925 *