Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

USPOREDBA HRANJIVE VRIJEDNOSTI TRIJU SORTI LUPINE (BOREGINE, DIETA, DUKAT)

Leo Kroupa ; Veterinarski i farmaceutski fakultet Brno, Češka Republika
Nora Mas ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivan Král ; Veterinarski i farmaceutski fakultet Brno, Češka Republika
Eva Straková ; Veterinarski i farmaceutski fakultet Brno, Češka Republika
Pavel Suchý ; Veterinarski i farmaceutski fakultet Brno, Češka Republika
Vlasta Šerman ; Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 78 Kb

str. 59-67

preuzimanja: 396

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je usporediti hranjivu vrijednost sjemena triju sorti lupine Boregine (angustifolium), Dieta (bijela) i Dukat (žuta) posijane na poljima SZP VFU Brno, Nový Jičín. Količina sirovih bjelančevina (NL) u suhoj tvari uzorka sjemena Boregine iznosila je 331,50 g/kg, Dieta 391,39 g/kg i 431,00 g/kg za Dukat. Sortu Dieta karakterizirao je visoki sadržaj masti 85,97 g/kg u usporedbi sa sortom Boregine 50,39 g/kg i Dukat 45,5 g/kg. Sadržaj masti odgovara i sadržaju ukupne energije (BE), koji je bio kod sorte Boregine 19,69 MJ/kg, Dieta 20,85 MJ/kg i Dukat 19,96 MJ/kg. Sorta Dieta imala je i najniži sadržaj sirove vlaknine i to 106,14 g/kg, u
usporedbi s Boregine 160,85 g/kg i Dukat 166,51 g/kg. Sjemenke žute lupine Dukat odlikovale su se najnižim sadržajem NET-a 301,67 g/kg i škroba 56,23 g/kg u odnosu na sjemenke Diete 370,54 g/kg i 83,28 g/kg i Boregine 415,19 g/kg i 98,65 g/kg. Sorta Dukat sadržala je najviše pepela 54,97 g/kg, P 9,47 g/kg i Mg 3,76 g/kg u odnosu
na druge sorte. Kakvoća bjelančevina procijenjena na temelju zastupljenosti pojedinih aminokiselina (AA spektra), kod navedenih sorti lupine razlikuje se minimalno. Razlika je samo kvantitativna. Najviše AA (Σ AA) sadržavalo je sjemenje Dukat 400,18 g/kg, pa Dieta 365,50 g/kg te Boregine 294,49 g/kg. Usporediva kakvoća
bjelančevina u postotku zastupljenosti AA iz Σ AA bila je kod sorte Boregine (zastupljenost esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina) 46,41% i 53,59%, kod sorte Dieta 45,75% i 54,25% te kod sorte Dukat 46,47% i 53,53%. Najveća razlika između pojedinih sorti zabilježena je kod nutritivne vrijednosti masti procijenjenoj prema zastupljenosti pojedinih masnih kiselina (FA). Kao najbolje ulje pokazalo se ulje bijele sorte Dieta, koje je sadržavalo najviše n-3 FA 7,960 g/kg ulja (6,843 g/kg sjemena) u usporedbi sa sortom Boregine 3,690 g/kg ulja (1,859 g/ kg sjemena) ili sortom Dukat 6,020 g/kg ulja (2,760 g/kg sjemena). Kod sorte Dieta najbolji dijetetski omjer
n-3 FA: n-6 FA bio je 1: 1,45 u odnosu na sortu Dukat 1: 6,82 ili sortu Boregine 1: 9,28

Ključne riječi

lupina; kemijska analiza; aminokiseline; masne kiseline

Hrčak ID:

118427

URI

https://hrcak.srce.hr/118427

Datum izdavanja:

24.3.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.024 *