Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

PČELINJA PELUD KAO MOGUĆI DODATAK HRANI ŽIVOTINJA

Ivana Klarić ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Matija Domaćinović ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Danijela Samac ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Zvonimir Steiner ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Mario Ronta ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Mislav Đidara ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 65 Kb

str. 103-110

preuzimanja: 320

citiraj


Sažetak

Intenzivan uzgoj životinja s ciljem proizvodnje hrane doveo je tijekom posljednjih nekoliko desetljeća do znatnog povećanja uporabe veterinarskih lijekova u stočarstvu i to kako u liječenju tako i u sprječavanju nastanka bolesti. Usporedo s porastom uporabe veterinarskih lijekova, suvremena stočarska proizvodnja postala je također nezamisliva bez uporabe različitih promotora rasta. Kao rezultat toga, nadležne institucije širom svijeta pokrenule su brojne inicijative za ograničavanje uporabe svih spomenutih tvari u suvremenoj stočarskoj proizvodnji. Istodobno, kako bi se postigla što uspješnija te isplativija proizvodnja, u stočarstvu se danas sve više upotrebljavaju različiti prirodni dodatci hrani. Jedan od korištenih prirodnih dodataka hrani je pčelinja pelud koja sadrži većinu bitnih prehrambenih elemenata potrebnih za rast i razvoj. Pčelinja pelud sastoji se od muških spolnih stanica biljaka. U njoj je do danas otkriveno oko 250 različitih kemijskih tvari, uključujući ugljikohidrate, masti, proteine, vitamine, makro- i mikroelemente, antibiotike (inhibine), hormone, enzime, organske kiseline, esencijalna ulja, rutin i druge. Bioaktivne komponente pčelinje peludi uključuju flavonoide, fenolne kiseline i njihove derivate koji su ujedno odgovorni za baktericidne, antiviralne, antifugalne, analgetske, antiupalne, antioksidativne te imunostimulirajuće i imunomodulirajuće učinke ovih spojeva kod ljudi i životinja. Imajući na umu sve prethodno spomenute karakteristike pčelinje peludi te zahtjeve suvremene stočarske proizvodnje postalo je jasno zašto se upravo pčelinja pelud danas sve češće koristi kao dodatak hrani životinja.

Ključne riječi

dodatak hrani; hrana za životinje; pčelinja pelud; rast; stočarska proizvodnja

Hrčak ID:

118432

URI

https://hrcak.srce.hr/118432

Datum izdavanja:

24.3.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 916 *