Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Kratka bilješka o razvoju biotehnologije

Karl Bayer ; Department of Biotechnology, University of Natural Resources and Life Sciences, Muthgasse 18, A-1190 Vienna, Austria


Puni tekst: hrvatski pdf 194 Kb

str. 13-15

preuzimanja: 433

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 84 Kb

str. 13-15

preuzimanja: 3.091

citiraj


Sažetak

Primjena biotehnologije u prehrambenoj industriji i nutricionizmu datira još od ranih početaka čovječanstva. Posljednjih je desetljeća napredak prirodnih znanosti, matematike i informatike doveo do razvoja molekularne biotehnologije kao nove znanstvene grane koja se naposljetku razvila u samostalnu znanstvenu disciplinu. U prošlosti se biotehnologija temeljila na iskustvu, dok se danas najviše informacija crpi iz novih spoznaja i razumjevanja područja molekularne biotehnologije. Stoga je u proizvodnji biofarmaceutika potrebno udovoljiti zahtjevima nedavno objavljenih inicijativa regulatornih tijela, a čija je svrha ubrzati postupak odobravanja lijekova.

Ključne riječi

molekularna biotehnologija; biofarmaceutici; PAT; QbD

Hrčak ID:

118531

URI

https://hrcak.srce.hr/118531

Datum izdavanja:

17.3.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.725 *