Pregledni rad
Kratka bilješka o razvoju biotehnologije
Karl Bayer
; Department of Biotechnology, University of Natural Resources and Life Sciences, Muthgasse 18, A-1190 Vienna, Austria
Sažetak
Primjena biotehnologije u prehrambenoj industriji i nutricionizmu datira još od ranih početaka čovječanstva. Posljednjih je desetljeća napredak prirodnih znanosti, matematike i informatike doveo do razvoja molekularne biotehnologije kao nove znanstvene grane koja se naposljetku razvila u samostalnu znanstvenu disciplinu. U prošlosti se biotehnologija temeljila na iskustvu, dok se danas najviše informacija crpi iz novih spoznaja i razumjevanja područja molekularne biotehnologije. Stoga je u proizvodnji biofarmaceutika potrebno udovoljiti zahtjevima nedavno objavljenih inicijativa regulatornih tijela, a čija je svrha ubrzati postupak odobravanja lijekova.
Ključne riječi
molekularna biotehnologija; biofarmaceutici; PAT; QbD
Hrčak ID:
118531
URI
Datum izdavanja:
17.3.2014.
Posjeta: 4.725 *