Izvorni znanstveni članak
Čimbenici što utječu na proizvodnju hlapljivih fenola u fermentacijama s mješovitim i čistim kulturama kvasaca Dekkera bruxellensis i Saccharomyces cerevisiae
Janez Kosel
; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Neža Čadež
; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Peter Raspor
; University of Primorska, Faculty of Health Sciences, Polje 42, SI-6310 Izola, Slovenia
Sažetak
U radu je ispitan utjecaj etanola i prekursora hidroksicimetne kiseline i vinilnog fenola na biosintezu hlapljivih fenola u fermentacijama s mješovitim i čistim kulturama kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Dekkera bruxellensis. Analizirana su tri različita soja D. bruxellensis koja su pokazala jedinstveni profil proizvodnje hlapljivih fenola u fermentacijama s mješovitom i čistom kulturom kvasaca. Rezultati su pokazali da je u biosintezi s mješovitom kulturom, u usporedbi s čistom kulturom D. bruxellensis, nastalo manje vinilnog fenola, a više etilnog fenola. Prekursori vinilnog fenola značajno inhibiraju rast kvasca S. cerevisiae te proizvodnju etilnog fenola. Geni što kodiraju enzime kumarat dekarboksilazu i vinilfenol reduktazu u kvascu D. bruxellensis pokazuju jači odziv na prekursore vinilnog fenola u usporedbi s hidroksicimetnom kiselinom. Veće su koncentracije vinilnog fenola u stanicama kvasaca imale jači citotoksični učinak od hidroksicimetne kiseline. Utvrđeno je također da su male koncentracije etanola potakle veću proizvodnju hlapljivih fenola u fermentacijama s kvascima S. cerevisiae i D. bruxellensis, što je potvrđeno i ekspresijom gena što kodiraju kumarat dekarboksilazu u kvascu D. bruxellensis.
Ključne riječi
Saccharomyces cerevisiae; Dekkera bruxellensis; fermentacija vina; hlapljivi fenoli
Hrčak ID:
118536
URI
Datum izdavanja:
17.3.2014.
Posjeta: 2.231 *