Izvorni znanstveni članak
Termodinamička svojstva, sorpcijske izoterme i temperatura staklastog prijelaza peruanske jagode (Physalis peruviana L.)
Antonio Vega-Gálvez
; Food Engineering Department, La Serena University, Raúl Bitrán Avenue, La Serena, Region of Coquimbo, Chile
Jessica López
; Food Engineering Department, La Serena University, Raúl Bitrán Avenue, La Serena, Region of Coquimbo, Chile
Kong Ah-Hen
orcid.org/0000-0003-4595-0707
; Institute of Food Science and Technology, Austral University of Chile, Julio Sarrazín Avenue, Valdivia, Region de los Ríos, Chile
María José Torres
; Food Engineering Department, La Serena University, Raúl Bitrán Avenue, La Serena, Region of Coquimbo, Chile
Roberto Lemus-Mondaca
; Food Engineering Department, La Serena University, Raúl Bitrán Avenue, La Serena, Region of Coquimbo, Chile
Sažetak
U ovom su radu gravimetrijski određene izoterme vlaženja (adsorpcije i desorpcije vode) svježih i sušenih bobica peruanske jagode (Physalis peruviana L.) pri temperaturama od 20, 40 i 60 °C. Dobiveni su podaci usklađeni uz pomoć sljedećih modela: Guggenheim-Anderson-De Boerov (GAB), Brunauer-Emmett-Tellerov (BET), Hendersonov, Cauriejev, Smithov, Oswinov, Halseyev i Iglesias-Chirifeov model. Za procjenu modela upotrijebljena je metoda najmanjih kvadrata i nelinearna regresijska analiza. Iglesias-Chirifeov je model bio najprikladniji za opisivanje rezultata pokusa. Entalpija je adsorpcije određena iz podataka o ravnoteži vlaženja pomoću Clausius-Clapeyronove jednadžbe, te je utvrđeno da se ona eksponencijalno smanjuje s porastom udjela vlage. Primjenom je teorije kompenzacije entalpije i entropije na izoterme vlaženja dokazano da su adsorpcija i desorpcija vode ovisile o entalpiji procesa. Temperatura je staklastog prijelaza (Tg) određena diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom, a dobiveni su podaci uspoređeni s udjelom vlage pomoću Gordon-Taylorovog, Roosovog i Khaloufijevog modela, koji su bili najprikladniji za procjenu temperature pri kojoj dolazi do staklastog prijelaza bobica peruanske jagode.
Ključne riječi
peruanska jagoda; izoterma vlaženja; modeliranje; entalpija adsorpcije; temperatura staklastog prijelaza; Gordon-Taylorov model
Hrčak ID:
118557
URI
Datum izdavanja:
17.3.2014.
Posjeta: 3.949 *