Izvorni znanstveni članak
Modeliranje proizvodnje etanola iz soka cikle s pomoću kvasca Saccharomyces cerevisiae izloženog toplinskom stresu u kiseloj sredini
Donaji Jiménez-Islas
; Department of Biotechnology, Polytechnic University of Pachuca, Ex–Hacienda de Santa Bárbara, Carretera Pachuca–Cd. Sahagún Km. 20, Zempoala, 43830 Hidalgo, Mexico
Jesús Páez-Lerma
; Department of Chemical and Biochemical Engineering, Technological Institute of Durango, Blvd. Felipe Pescador 1830 Oriente, 34080 Durango, Mexico
Nicolás Oscar Soto-Cruz
; Department of Chemical and Biochemical Engineering, Technological Institute of Durango, Blvd. Felipe Pescador 1830 Oriente, 34080 Durango, Mexico
Jorge Gracida
orcid.org/0000-0001-9475-6594
; Department of Biotechnology, Polytechnic University of Pachuca, Ex–Hacienda de Santa Bárbara, Carretera Pachuca–Cd. Sahagún Km. 20, Zempoala, 43830 Hidalgo, Mexico
Sažetak
Utjecaj pH-vrijednosti i temperature na proizvodnju etanola iz soka cikle ispitan je s pomoću sojeva kvasca Saccharomyces cerevisiae ITD00196 i S. cerevisiae ATCC 9763. Logističkom je jednadžbom kvantitativno opisan rast mikroorganizama, dok je Pirtovom jednadžbom opisana potrošnja supstrata, a Luedeking-Piretovom proizvodnja etanola. S pomoću oba soja S. cerevisiae postignuti su visoki prinosi i ostvarena je dobra volumetrijska produktivnost etanola u uvjetima toplinskog stresa u kiseloj sredini. Jednadžbe kojima je modelirana kinetika fermentacije u skladu su s eksperimentalnim podacima, što potvrđuje da je proizvodnja etanola u tim uvjetima ovisila o rastu kvasca. Soj je kvasca S. cerevisiae ITD00196 imao bolja fermentativna svojstva, pa se njegova uporaba može smatrati prikladnijom za razvoj bioprocesa za proizvodnju etanola.
Ključne riječi
Beta vulgaris L.; parametri modeliranja; logistička, Pirtova i Luedeking-Piretova jednadžba
Hrčak ID:
118561
URI
Datum izdavanja:
17.3.2014.
Posjeta: 3.617 *