Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja i trgovina sira u Dalmaciji krajem srednjeg i ranog novog vijeka

Sabine Florence Fabijanec ; Odsjek za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU


Puni tekst: hrvatski pdf 1.440 Kb

str. 127-160

preuzimanja: 1.478

citiraj


Sažetak

U radu se na temelju različitih izvora (od mletačkih upravnih mjera i dalmatinskih statutarnih odredbi te bilježničkih spisa i uvozno-izvoznih dozvola) prikazuje proizvodnja i trgovina sira u Dalmaciji u 15. i 16. st. Obrađuju se različiti aspekti, od tipologije i karakteristika proizvedenog sira, opsega proizvodnje i mjernog sustava, geografskog rasporeda stočarske proizvodnje do karakteristika i opsega lokalne i međunarodne trgovine sirom.

Ključne riječi

mliječni proizvodi; sir; kasni srednji vijek; rani novi vijek; Dalmacija; Italija; trgovina sirom

Hrčak ID:

121320

URI

https://hrcak.srce.hr/121320

Datum izdavanja:

30.12.2013.

Podaci na drugim jezicima: francuski

Posjeta: 2.846 *