Izvorni znanstveni članak
Proizvodnja i trgovina sira u Dalmaciji krajem srednjeg i ranog novog vijeka
Sabine Florence Fabijanec
; Odsjek za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU
Sažetak
U radu se na temelju različitih izvora (od mletačkih upravnih mjera i dalmatinskih statutarnih odredbi te bilježničkih spisa i uvozno-izvoznih dozvola) prikazuje proizvodnja i trgovina sira u Dalmaciji u 15. i 16. st. Obrađuju se različiti aspekti, od tipologije i karakteristika proizvedenog sira, opsega proizvodnje i mjernog sustava, geografskog rasporeda stočarske proizvodnje do karakteristika i opsega lokalne i međunarodne trgovine sirom.
Ključne riječi
mliječni proizvodi; sir; kasni srednji vijek; rani novi vijek; Dalmacija; Italija; trgovina sirom
Hrčak ID:
121320
URI
Datum izdavanja:
30.12.2013.
Posjeta: 2.846 *