Kratko priopćenje
Eterično ulje timijana kao prirodni antimikrobni prehrambeni aditiv
Sabina Anžlovar
; Department of Biology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Večna pot 111, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Dea Baričevič
; Department of Agronomy, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Jerneja Ambrožič Avguštin
; Department of Biology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Večna pot 111, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Jasna Dolenc Koce
orcid.org/0000-0002-5454-4842
; Department of Biology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Večna pot 111, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Sažetak
U ovom smo radu analizirali antimikrobno djelovanje eteričnog ulja timijana na odabrane mikoorganizme (Fusarium sp., Armillaria mellea, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Buttiauxella sp., Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli K-12, soj E.coli Z koji proizvodi AmpC, soj E. coli klonalne grupe KM ST131 što proizvodi ESBL, te E. coli 1138). Za određivanje je antimikrobnog učinka eteričnog ulja timijana korištena metoda difuzije agara. Rast je svih testiranih bakterija bio inhibiran pri koncentracijama eteričnog ulja većim od 1 %, dok je rast gljivica bio inhibiran pri koncentraciji od 10 %. U ovom je radu dokazano da eterično ulje timijana uspješno suzbija rast bakterija uzročnika kvarenja hrane te višestruko otpornih bakterijskih sojeva što proizvode AmpC i ESBL, koji su nedavno prepoznati kao problem u javnom zdravstvu. Naši rezultati upućuju na to da bi se timijan mogao upotrijebiti umjesto polusintetičkih antimikrobnih spojeva kao inhibitor rasta višestruko otpornih bakterija, bakterija uzročnika kvarenja hrane, patogenih bakterija i gljivica.
Ključne riječi
Thymus vulgaris; eterično ulje; antibakterijska aktivnost; višestruko otporne bakterije; antifungalna aktivnost; prehrambeni aditivi
Hrčak ID:
122382
URI
Datum izdavanja:
15.6.2014.
Posjeta: 5.571 *