Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

Eterično ulje timijana kao prirodni antimikrobni prehrambeni aditiv

Sabina Anžlovar ; Department of Biology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Večna pot 111, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Dea Baričevič ; Department of Agronomy, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Jerneja Ambrožič Avguštin ; Department of Biology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Večna pot 111, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Jasna Dolenc Koce orcid id orcid.org/0000-0002-5454-4842 ; Department of Biology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Večna pot 111, SI-1000 Ljubljana, Slovenia


Puni tekst: hrvatski pdf 47 Kb

str. 263-268

preuzimanja: 529

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 164 Kb

str. 263-268

preuzimanja: 3.255

citiraj


Sažetak

U ovom smo radu analizirali antimikrobno djelovanje eteričnog ulja timijana na odabrane mikoorganizme (Fusarium sp., Armillaria mellea, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Buttiauxella sp., Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli K-12, soj E.coli Z koji proizvodi AmpC, soj E. coli klonalne grupe KM ST131 što proizvodi ESBL, te E. coli 1138). Za određivanje je antimikrobnog učinka eteričnog ulja timijana korištena metoda difuzije agara. Rast je svih testiranih bakterija bio inhibiran pri koncentracijama eteričnog ulja većim od 1 %, dok je rast gljivica bio inhibiran pri koncentraciji od 10 %. U ovom je radu dokazano da eterično ulje timijana uspješno suzbija rast bakterija uzročnika kvarenja hrane te višestruko otpornih bakterijskih sojeva što proizvode AmpC i ESBL, koji su nedavno prepoznati kao problem u javnom zdravstvu. Naši rezultati upućuju na to da bi se timijan mogao upotrijebiti umjesto polusintetičkih antimikrobnih spojeva kao inhibitor rasta višestruko otpornih bakterija, bakterija uzročnika kvarenja hrane, patogenih bakterija i gljivica.

Ključne riječi

Thymus vulgaris; eterično ulje; antibakterijska aktivnost; višestruko otporne bakterije; antifungalna aktivnost; prehrambeni aditivi

Hrčak ID:

122382

URI

https://hrcak.srce.hr/122382

Datum izdavanja:

15.6.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.571 *