Ostalo
Procjena moguće izloženosti okratoksinu A putem konzumacije kontaminiranih mesnih proizvoda
Ana Vulić
; Hrvatski veterinarski institut, Laboratorij za analitičku kemiju, Savska cesta 143, Zagreb, Hrvatska
doc. Jelka Pleadin
; Hrvatski veterinarski institut, Laboratorij za analitičku kemiju, Savska cesta 143, Zagreb, Hrvatska
Nina Perši
; Hrvatski veterinarski institut, Laboratorij za analitičku kemiju, Savska cesta 143, Zagreb, Hrvatska
prof. Nada Vahčić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, Zagreb, Hrvatska
Bigita Hengl
Andrea Gross-Bošković dipl.ing.
; Hrvatska agencija za hranu, I. Gundulića 36b, Osijek, Hrvatska
Martina Jurković dipl.ing.;
; Hrvatska agencija za hranu, I. Gundulića 36b, Osijek, Hrvatska
prof. Dragan Kovačević
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Franje Kuhača 20, Osijek, Hrvatska
Sažetak
Okratoksin A je sekundarni toksični metabolit kojeg proizvode plijesni rodova Aspergillus i Penicillium. Podaci ukazuju na učestalu kontaminaciju okratoksinom A žitarica i proizvoda od žita te posljedično moguću kontaminaciju mesa i mesnih proizvoda. Cilj ovog
istraživanja bio je utvrditi moguću razinu izloženosti potrošača okratoksinu A konzumiranjem tradicionalnih mesnih proizvoda kon-
taminiranim ovih toksinom. Uzimajući u obzir prehrambene navike i koncentracije okratoksina A u različitim mesnim proizvodima dobivenim iz sirovina tretiranih životinja, procijenjena je moguća izloženost okratoksinu A. Dobiveni rezultati pokazali su da je vjero-
jatnost izlaganja okratoksinu A u dozi koja je iznad TWI (120 ng/kg TM tjedno) vrlo niska. Podaci su pokazali da bi samo konzumiran-
jem pancete 0,8% populacije bilo izloženo okratoksinu A u dozi koja je iznad TWI vrijednosti od 120 ng/g TM tjedno, a koja je de3ni-
rana od strane EFSA. Podaci za kulen, slavonsku kobasicu, šunku i dimljena rebra ukazuju da je mala vjerojatnost da će stanovništvo
(prosječne tjelesne mase 70 kg) biti izloženo okratoksinu A u dozama većim od TWI ako konzumira kontaminirane proizvode.
Ključne riječi
okratoksin A; mesni proizvodi; izloženost; Tolerable Weekly Intake; ELISA
Hrčak ID:
124132
URI
Datum izdavanja:
1.5.2014.
španjolski njemački talijanski engleski
Posjeta: 3.444 *