Prethodno priopćenje
Povećanje aktivnosti β-glukozidaze uklanjanjem spojeva velike molekularne mase tijekom obrade u reaktoru sa šupljim vlaknima, upotrijebljenom za poboljšanje arome vina
Alicia Graciela Cid
; National Research Institute for Chemical Industry (National University of Salta, National Council of Scientific and Technical Research), Av. Bolivia 5150, 4400 Salta, Argentina
Mirta Daz
; National Research Institute for Chemical Industry (National University of Salta, National Council of Scientific and Technical Research), Av. Bolivia 5150, 4400 Salta, Argentina
Guillermo Ellenrieder
; National Research Institute for Chemical Industry (National University of Salta, National Council of Scientific and Technical Research), Av. Bolivia 5150, 4400 Salta, Argentina
Sažetak
Pretpostavlja se da su aktivnost i stabilnost enzima veći u membranskom reaktoru koji se upotrebljava za poboljšanje arome vina nego kad je enzim prisutan u slobodnom obliku, jer
je u kontaktu samo sa sastojcima vina koji imaju malu molekularnu masu. Da bi se ta pretpostavka dokazala, izmjerena je stabilnost i aktivnost dvaju komercijalnih β-glukozidaza u vinu Tannat i njegovoj frakciji male molekularne mase (<10 kDa), dobivenoj ultrafiltracijom. Relativna je aktivnost β-glukozidaza Endozym Rouge i Endozym β-split bila veća u frakciji (3,8 odnosno 7,6 %), nego u izvornom uzorku vina (0,9 odnosno 5,6 %). Oba su enzima bila stabilnija u frakciji vina. Nakon 14 dana β-glukozidaza Endozym β-split zadržala je otprilike 75 % početne aktivnosti u frakciji male molekularne mase, u usporedbi s uzorkom vina, u kojem je aktivnost bila samo 37,5 %. U šaržnom je membranskom reaktoru ispitana sposobnost enzima Endozym Rouge da hidrolizira sintetski supstrat pnitrofenilglukozid, a brzina je hidrolize bila usporediva s onom dobivenom aktivnošću slobodne β-glukozidaze. Enzim Endozym β-split primijenjen je za hidrolizu sintetskog supstrata u reaktoru sa šupljim vlaknima, te je postignuta konverzija supstrata od gotovo 58
%.
Ključne riječi
glikozidaze; inhibicija i stabilnost β-glukozidaze u vinu; aroma vina; membranski reaktor
Hrčak ID:
126181
URI
Datum izdavanja:
15.9.2014.
Posjeta: 1.900 *