Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Povećanje aktivnosti β-glukozidaze uklanjanjem spojeva velike molekularne mase tijekom obrade u reaktoru sa šupljim vlaknima, upotrijebljenom za poboljšanje arome vina

Alicia Graciela Cid ; National Research Institute for Chemical Industry (National University of Salta, National Council of Scientific and Technical Research), Av. Bolivia 5150, 4400 Salta, Argentina
Mirta Daz ; National Research Institute for Chemical Industry (National University of Salta, National Council of Scientific and Technical Research), Av. Bolivia 5150, 4400 Salta, Argentina
Guillermo Ellenrieder ; National Research Institute for Chemical Industry (National University of Salta, National Council of Scientific and Technical Research), Av. Bolivia 5150, 4400 Salta, Argentina


Puni tekst: engleski pdf 175 Kb

str. 334-341

preuzimanja: 484

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 39 Kb

str. 334-341

preuzimanja: 352

citiraj


Sažetak

Pretpostavlja se da su aktivnost i stabilnost enzima veći u membranskom reaktoru koji se upotrebljava za poboljšanje arome vina nego kad je enzim prisutan u slobodnom obliku, jer
je u kontaktu samo sa sastojcima vina koji imaju malu molekularnu masu. Da bi se ta pretpostavka dokazala, izmjerena je stabilnost i aktivnost dvaju komercijalnih β-glukozidaza u vinu Tannat i njegovoj frakciji male molekularne mase (<10 kDa), dobivenoj ultrafiltracijom. Relativna je aktivnost β-glukozidaza Endozym Rouge i Endozym β-split bila veća u frakciji (3,8 odnosno 7,6 %), nego u izvornom uzorku vina (0,9 odnosno 5,6 %). Oba su enzima bila stabilnija u frakciji vina. Nakon 14 dana β-glukozidaza Endozym β-split zadržala je otprilike 75 % početne aktivnosti u frakciji male molekularne mase, u usporedbi s uzorkom vina, u kojem je aktivnost bila samo 37,5 %. U šaržnom je membranskom reaktoru ispitana sposobnost enzima Endozym Rouge da hidrolizira sintetski supstrat pnitrofenilglukozid, a brzina je hidrolize bila usporediva s onom dobivenom aktivnošću slobodne β-glukozidaze. Enzim Endozym β-split primijenjen je za hidrolizu sintetskog supstrata u reaktoru sa šupljim vlaknima, te je postignuta konverzija supstrata od gotovo 58
%.

Ključne riječi

glikozidaze; inhibicija i stabilnost β-glukozidaze u vinu; aroma vina; membranski reaktor

Hrčak ID:

126181

URI

https://hrcak.srce.hr/126181

Datum izdavanja:

15.9.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.455 *