Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Nacionalna identifikacija i preferirana nacionalna identifikacija kod mladih – pitanje jugoslavenstva

Sergej Flere ; Pravni fakultet, Novi Sad, Jugoslavija


Puni tekst: srpski pdf 3.094 Kb

str. 439-453

preuzimanja: 879

citiraj


Sažetak

Etnički identitet u Jugoslaviji obično se shvaća kao pripadnost jednoj od raznih etničkih grupa koje žive u zemlji. Odnedavno se primjećuje blag porast jugoslavenskog etničkog identiteta – za razliku od jugoslavenskog identiteta kao pripadnosti saveznoj državi (u popisu 1981. 5,4% ukupnog stanovništva označilo je svoju etničku pripadnost kao jugoslavensku).
Autor iznosi rezultate istraživanja na bazi podataka o omladini iz 1985. godine, koji govore da je jugoslavenski etnički identitet bio prisutniji kod mladih nego u ukupnom stanovništvu u popisu 1981. Prema tim rezultatima 16% ispitanika izjasnilo se kao etnički Jugoslaveni a 36% izjavilo je da osobno preferiraju takvu identifikaciju. Geografska distribucija i etničko porijeklo utjecali su na prihvaćanje jugoslavenstva više nego socijalno-statusne dimenzije, iako je jugoslavenska identifikacija bila prisutnija kod obrazovanijih ispitanika.
Autor razmatra strukturalne, historijske i hermeneutičke izvore ove promjene s obzirom na razne postojeće etničke entitete u Jugoslaviji i mogućnost trajnog učinka oživljenog omladinskoga jugoslavenstva. Njegovi zaključci nisu konačni, iako se smatra manje vjerojatnim da će u cijelosti doći do pojave konstituiranja jugoslavenskog etničkog identiteta.

Ključne riječi

etnički identitet, nacionalna identifikacija, mladi, Jugoslavija

Hrčak ID:

128409

URI

https://hrcak.srce.hr/128409

Podaci na drugim jezicima: engleski srpski

Posjeta: 1.905 *