Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Nacionalna identifikacija i preferirana nacionalna identifikacija kod mladih – pitanje jugoslovenstva

Sergej Flere ; Pravni fakultet, Novi Sad, Jugoslavija


Puni tekst: srpski pdf 3.094 Kb

str. 439-453

preuzimanja: 994

citiraj


Sažetak

Etnički identitet u Jugoslaviji obično se shvata kao pripadnost jednoj od raznih etničkih grupa koje žive u zemlji. Odnedavna se primjećuje blag porast jugoslovenskog etničkog identiteta –za razliku od jugoslovenskog identiteta kao pripadnosti saveznoj državi (u popisu 1981. 5,4% ukupnog stanovništva označilo je svoju etničku pripadnost kao jugoslovensku).
Autor iznosi rezultate istraživanja na bazi podataka o omladini iz 1985. godine, koji govore da je jugoslovenski etnički identitet bio prisutniji kod mladih nego u ukupnom stanovništvu u popisu 1981. Prema tim rezultatima 16% ispitanika identifikovalo se kao etnički Jugoslaveni a 36% izjavilo je da lično preferiraju takvu identifikaciju. Geografska distribucija i etničko porijeklo uticali su na prihvatanje jugoslavenstva više nego socijalno-statusne dimenzije, iako je jugoslovenska identifikacija bila prisutnija kod obrazovanijih ispitanika.
Autor razmatra strukturalne, istorijske i hermeneutičke izvore ove promene s obzirom na razne postojeće etničke entitete u Jugoslaviji i mogućnost trajnog učinka oživljenog omladinskoga jugoslavenstva. Njegovi zaključci nisu konačni, iako se smatra manje verovatnim da će u celosti doći do pojave konstituisanoga jugoslovenskog etničkog identiteta.

Ključne riječi

etnički identitet; nacionalna identifikacija; mladi; Jugoslavija

Hrčak ID:

128409

URI

https://hrcak.srce.hr/128409

Datum izdavanja:

30.12.1988.

Podaci na drugim jezicima: hrvatski engleski

Posjeta: 2.163 *