Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15255/KUI.2013.027

Optimizacija metodom odzivne površine ekstrakcije ukupnih flavonoida iz Coreopsis tinctoria Nutt.

X. F. Liu ; School of Life Science and Engineering Lanzhou University of Technology, Lanzhou Kina
L. Liu ; School of Life Science and Engineering Lanzhou University of Technology, Lanzhou Kina
Y. G. Wang ; School of Life Science and Engineering Lanzhou University of Technology, Lanzhou Kina
F. F. Leng ; School of Life Science and Engineering Lanzhou University of Technology, Lanzhou Kina
S. W. Wang ; School of Life Science and Engineering Lanzhou University of Technology, Lanzhou Kina
Y. C. Li ; School of Life Science and Engineering Lanzhou University of Technology, Lanzhou Kina


Puni tekst: engleski pdf 614 Kb

str. 391-396

preuzimanja: 991

citiraj


Sažetak

Metodom odzivne površine (RSM) utvrđeni su optimalni uvjeti za ekstrakciju flavonoida iz Coreopsis tinctoria. Središnje kompozitni plan (CCD) primijenjen je za praćenje utjecaja temperature, vremena te omjera vode i sirovog materijala na prinos ukupnih flavonoida. Optimalni ekstrakcijski uvjeti su omjer vode i materijala 55 ml g−1, temperatura 80 °C i ekstrakcijsko vrijeme 70 min. Pri tim uvjetima prosječno iskorištenje ekstrakcije ukupnih flavonoida u odnosu na sirovi materijal bilo je 9,0 ± 0.6 %, što se slaže s predviđenom vrijednosti 8,9 %. Ekstrakcija je uspješno primijenjena za ekstrakciju ukupnih flavonoida iz C. tinctoria.

Ključne riječi

Coreopsis tinctoria Nutt.; flavonoid; ekstrakcija uz refluks; metoda odzivne površine

Hrčak ID:

129289

URI

https://hrcak.srce.hr/129289

Datum izdavanja:

4.11.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.138 *