Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15255/KUI.2013.027
Optimizacija metodom odzivne površine ekstrakcije ukupnih flavonoida iz Coreopsis tinctoria Nutt.
X. F. Liu
; School of Life Science and Engineering Lanzhou University of Technology, Lanzhou Kina
L. Liu
; School of Life Science and Engineering Lanzhou University of Technology, Lanzhou Kina
Y. G. Wang
; School of Life Science and Engineering Lanzhou University of Technology, Lanzhou Kina
F. F. Leng
; School of Life Science and Engineering Lanzhou University of Technology, Lanzhou Kina
S. W. Wang
; School of Life Science and Engineering Lanzhou University of Technology, Lanzhou Kina
Y. C. Li
; School of Life Science and Engineering Lanzhou University of Technology, Lanzhou Kina
Sažetak
Metodom odzivne površine (RSM) utvrđeni su optimalni uvjeti za ekstrakciju flavonoida iz Coreopsis tinctoria. Središnje kompozitni plan (CCD) primijenjen je za praćenje utjecaja temperature, vremena te omjera vode i sirovog materijala na prinos ukupnih flavonoida. Optimalni ekstrakcijski uvjeti su omjer vode i materijala 55 ml g−1, temperatura 80 °C i ekstrakcijsko vrijeme 70 min. Pri tim uvjetima prosječno iskorištenje ekstrakcije ukupnih flavonoida u odnosu na sirovi materijal bilo je 9,0 ± 0.6 %, što se slaže s predviđenom vrijednosti 8,9 %. Ekstrakcija je uspješno primijenjena za ekstrakciju ukupnih flavonoida iz C. tinctoria.
Ključne riječi
Coreopsis tinctoria Nutt.; flavonoid; ekstrakcija uz refluks; metoda odzivne površine
Hrčak ID:
129289
URI
Datum izdavanja:
4.11.2014.
Posjeta: 2.708 *