Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Utjecaj uzgoja grahorice i zobi u plodoredu na značajke tla

Andrija Špoljar
Miomir Stojnović
Dragutin Kamenjak
Nada Dadaček
Marcela Andreata-Koren


Puni tekst: hrvatski pdf 152 Kb

str. 127-135

preuzimanja: 494

citiraj


Sažetak

Istraživan je utjecaj grahorice i zobi u plodoredu na pedofizikalne, pedomehaničke i pedokemijske značajke. Obavljena su dvogodišnja istraživanja na proizvodnoj površini od 4 ha, gdje su za svaku kulturu posebno u tri navrata uzimani pojedinačni uzorci tla za fizikalne i kemijske analize tla. Paralelno su uzimani prosječni uzorci za kemijske analize. Grahorica je, kao prva kultura i pretkultura za zob, ostavila povoljne uvjete u tlu. U vrijeme žetve i na početku vegetacije ustanovljena je najmanja opasnost od stvaranja pokorice i zbijanja tla uslijed obrade, a sadržaj dušika povećan je za 20%. Zob je kao naredna kultura u plodoredu uvjetovala pogoršanje stanja prvenstveno kemijskih značajki tla. Nakon žetve zobi također je ustanovljena povećana opasnost od stvaranja pokorice i zbijanja tla uslijed obrade.

Ključne riječi

grahorica; zob; plodored; značajke tla

Hrčak ID:

12445

URI

https://hrcak.srce.hr/12445

Datum izdavanja:

20.6.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.119 *