Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Gospodarske značajke nekih introduciranih vinskih kultivara (Vitis vinifera L.)

Jasminka Karoglan Kontić
Edi Maletić
Nikola Mirošević
Bernard Kozina
Jasmina Marić


Puni tekst: hrvatski pdf 182 Kb

str. 107-114

preuzimanja: 513

citiraj


Sažetak

S ciljem proširenja palete crnih vinskih sorata na području podregije Sjeverna Dalmacija podignut je 1982. godine pokusni nasad na objektu Baštica, PK Zadar. Introduciran je veći broj crnih vinskih kultivara od kojih je sedam iz područja centralne i južne Italije (Montepulciano, Sangiovese, Malvasia nera di Lecce, Ciliegiolo, Aglianico, Cabernet sauvignon, Moscato rosa), ekološki sličnih području Ravnih Kotara. Tijekom petogodišnjih istraživanja utvrđene su agrobiološke i gospodarsko-tehnološke odlike svakog kultivara (fenofaze, elementi rodnosti, mehanički sastav grozda i bobice, kakvoća mošta i vina) u ovim ambijentalno-ekološkim uvjetima.
Na temelju rezultata istraživanja prvog stupnja introdukcije kao najinteresantniji mogu se izdvojiti kultivari Cabernet sauvignon, Cillegiolo, Sangiovese i Moscato rosa, te se preporučaju za podizanje većih pokusnih površina. Osim toga, zbog nekih povoljnih svojstava za daljnja istraživanja mogli bi biti interesantni i ostali kultivari, ali uz prilagodbu pojedinih tehnoloških postupaka, kako bi genetički potencijal sorte došao do punog izražaja.

Ključne riječi

gospodarske i tehnološke značajke, introdukcija, Sjeverna Dalmacija, Vitis vinifera L

Hrčak ID:

12519

URI

https://hrcak.srce.hr/12519

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.006 *