Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Usporedni prikaz propisa o kakvoći mesnih proizvoda

Marina Aćimović ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane. Herinzelova 55, Zagreb
prof. Lidija Kozačinski ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane. Herinzelova 55, Zagreb
prof. Bela Njari ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane. Herinzelova 55, Zagreb
prof. Željka Cvrtila Fleck ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane. Herinzelova 55, Zagreb


Puni tekst: engleski pdf 102 Kb

str. 362-365

preuzimanja: 316

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 108 Kb

str. 342-345

preuzimanja: 554

citiraj


Sažetak

Poznavanje kakvoće mesnih proizvoda od posebnog je značaja. Propisi reguliraju kemijski sastav mesnih proizvoda i obvezuju SPH
za izradu proizvođačke specifikacije odnosno deklaracije za svaki mesni proizvod na tržištu. Iako je kroz vrijeme u Republici Hrvatskoj
došlo do brojnih izmjena propisa koji reguliraju područje proizvodnje mesnih proizvoda zajednički svim propisima su zahtjevi u pogledu
naziva i definicije, označavanja, sastava i senzoričkih svojstava, vrste i količine sirovine te drugih tvari koje se koriste u proizvodnji i
preradi, te primijenjenih tehnoloških postupaka. Uzastopnim izmjenama pravilnika, mijenjali su se i parametri kakvoće. U tom je smislu danas deregulacijom kakvoće, sva odgovornost za proizvodnju kvalitetnog mesnog proizvoda na subjektu u poslovanju s hranom.

Ključne riječi

mesni proizvodi; propisi; kakvoća

Hrčak ID:

132396

URI

https://hrcak.srce.hr/132396

Datum izdavanja:

1.7.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski španjolski njemački

Posjeta: 2.396 *