Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0105

Sezonske i regionalne varijacije sadržaja joda u mlijeku u Federaciji Bosne i Hercegovine

Ćazim Crnkić orcid id orcid.org/0000-0001-6871-4534 ; Veterinary Faculty, Department of Animal Nutrition, University of Sarajevo, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Max Haldimann ; Federal Office of Public Health, Consumer Protection Directorate, Schwarzenburgstrasse 165, CH-3097 Liebefeld, Switzerland
Aida Hodžić ; Veterinary Faculty, Department of Physiology, University of Sarajevo, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Husref Tahirović ; University Clinical Centre Tuzla, Department of Paediatrics, Trnovac bb, 75000 Tuzla, Bosnia and Herzegovina


Puni tekst: engleski pdf 281 Kb

str. 32-38

preuzimanja: 1.040

citiraj


Sažetak

Cilj rada bio je utvrditi koncentraciju joda u sirovom kravljem mlijeku proizvedenom u Federaciji Bosne i Hercegovine (BiH) te procijeniti udio mlijeka u ukupnoj konzumaciji joda kod BiH populacije. Uzorci mlijeka prikupljeni su iz pet različitih regija tijekom proljeća, ljeta i zime. Koncentracija joda u uzorcima određena je metodom ICP-MS. Srednja vrijednost (± standardna devijacija) sadržaja joda u mlijeku iznosila je 60,9±67,5 μg/kg i varirala od 4,4 do 378,7 μg/kg. Zimsko mlijeko sadržavalo je više joda (84,0±88,2 μg/kg) nego proljetno (45,3±46,7 μg/kg) i ljetno mlijeko (51,3±51,0 μg/kg), iako u dvije od pet istraživanih regija nije postojala ovakva tendencija a sadržaj joda u mlijeku bio je sličan u sve tri sezone. Vrlo niske koncentracije joda (ispod 20 μg/kg) utvrđene su u 41 uzorku, ukazujući na raširen deficit joda kod muznih krava. Mlijeko iz sjeveroistočnog dijela zemlje imalo je znatno veći sadržaj joda nego mlijeko iz preostale četiri regije u sve tri sezone. U svim uzorcima iz te regije sadržaj joda bio je veći od 20 μg/kg. Uz trenutno postojeću prosječnu konzumaciju od 0,4 L dnevno, mlijeko sudjeluje s 20 % u preporučenom dnevnom unosu joda za ljude, varirajući od 6 % do 72 %, ovisno o sezoni godine i dijelu zemlje. Rezultati ukazuju na potrebu dodatnog obogaćivanja obroka životinja jodom, kao i na potrebu povećanja konzumacije mlijeka kod ljudske populacije.

Ključne riječi

muzne krave; jod; sirovo mlijeko; deficit

Hrčak ID:

133533

URI

https://hrcak.srce.hr/133533

Datum izdavanja:

28.1.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.681 *