Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.53.01.15.3754

Inhibicija rasta bakterije Listeria u filetu lososa i kontrola zrenja fermentiranog proizvoda kimchi s pomoću bakterije Pediococcus pentosaceus T1

Seongho Jang ; Our Home Co. Ltd, Seongnam, South Korea
Dongyun Lee ; Our Home Co. Ltd, Seongnam, South Korea
Il Sang Jang ; Our Home Co. Ltd, Seongnam, South Korea
Hyeon-Son Choi ; Department of Food Science and Technology, Seoul Women’s University, Seoul, South Korea
Hyung Joo Suh ; Department of Food and Nutrition, Korea University, Seoul, South Korea


Puni tekst: engleski pdf 424 Kb

str. 29-37

preuzimanja: 541

citiraj


Sažetak

Svrha je ovoga rada bila ocijeniti antilisterijski učinak bakterije Pediococcus pentosaceus T1, izolirane iz fermentiranog proizvoda kimchi, te utvrditi njezin utjecaj na produljenje roka valjanosti fileta lososa i proizvoda kimchi. Kultura je bakterije P. pentosaceus T1 uspješno, ovisno o dozi, inhibirala rast bakterije Listeria monocytogenes u podlozi koja je sadržavala losos. Imala je veći antilisterijski učinak od antibakterijskog peptida nizina, što potvrđuje i manja minimalna inhibicijska koncentracija (20 mg/mL) od one nizina (više od 20 mg/mL). Također je uspješno inhibirala rast bakterije L. monocytogenes u filetu lososa. Kultura je P. pentosaceus T1 u dozi od 6 g na 100 mL imala jači inhibicijski učinak od natrijevog hipolkorita u koncentraciji od 0,2 mg/mL, koji se primjenjuje kao dezinficijens u preradi hrane. Tretiranje s kulturom P. pentosaceus T1 zaustavilo je promjenu kiselosti i pH-vrijednosti tijekom zrenja fermentiranog proizvoda kimchi. Zbog inhibicijskog učinka kulture na bakterije mliječno-kiselog vrenja iz proizvoda kimchi, uključujući Leuconostoc mesenteroides i Lactobacillus sakei, smanjio se stupanj zrenja proizvoda. Osim toga, senzorskim je ispitivanjem potvrđeno poboljšanje prihvatljivosti tretiranog proizvoda, s boljim ocjenama kiselosti, teksture, te s manje nepoželjnih okusa, a boljeg osjeta u ustima u usporedbi s netretiranim proizvodom. Rezultati istraživanja pokazuju da se bakterija P. pentosaceus T1 izolirana iz fermentiranog proizvoda kimchi može upotrijebiti za suzbijanje bakterije L. monocytogenes u ribljim proizvodima, te kao starter kultura za kontrolu vrenja proizvoda kimchi.

Ključne riječi

Pediococcus pentosaceus T1; fermentirani proizvod kimchi; filet lososa; antilisterijska aktivnost; antibakterijska aktivnost

Hrčak ID:

136921

URI

https://hrcak.srce.hr/136921

Datum izdavanja:

30.3.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.417 *