Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.17113/ftb.53.01.15.3764

Ispitivanje učinka dodatka fitaze na biološku dostupnost mioinozitola u raženom kruhu pomoću in vitro simulacije probave i stanica Caco-2

Robert Duliński orcid id orcid.org/0000-0002-0370-2556 ; Department of Food Biotechnology, Faculty of Food Technology, University of Agriculture in Krakow, Krakow, Poland
Emilia Katarzyna Cielecka ; Department of Food Biotechnology, Faculty of Food Technology, University of Agriculture in Krakow, Krakow, Poland
Małgorzata Pierzchalska ; Department of Food Biotechnology, Faculty of Food Technology, University of Agriculture in Krakow, Krakow, Poland
Krzysztof Żyła ; Department of Food Biotechnology, Faculty of Food Technology, University of Agriculture in Krakow, Krakow, Poland


Puni tekst: engleski pdf 237 Kb

str. 66-72

preuzimanja: 685

citiraj


Sažetak

U ovom su radu pri pripremi tijesta za kruh upotrijebljene 6-fitaza A (EC 3.1.3.26) i fitaza B (kisela fosfataza, EC 3.1.3.2), svaka zasebno ili u kombinaciji, da bi se ispitala njihova sposobnost da cijepaju fitati i na taj način oslobode mioinozitol u raženom kruhu. Ispitani su uzorci kruha samljeveni nakon pečenja, a simulacijom je probave u ljudskom probavnom traktu ispitana biološka dostupnost mioinozitola. Zatim je određena biološka iskoristivost mioinozitola praćenjem njegovog transporta kroz diferencirane epitelne stanice Caco-2. Za određivanje koncentracije mioinozitola upotrijebljena je visokodjelotvorna ionsko-izmjenjivačka kromatografija s pulsnom amperometrijskom detekcijom. U kontrolnom uzorku kruha koncentracija je mioinozitola iznosila 25,3 μg/mL, u dijalizatu kruha pripremljenog sa 6-fitazom A porasla je na 35,4 μg/mL, a u onom s fitazom B na 64,98 μg/mL. Nakon dodatka oba enzima koncentracija mioinozitola u kruhu je iznosila 64,04 μg/mL. Najbolja je biološka dostupnost mioinozitola, izmjerena u jednom sloju stanica Caco-2, bila u kruhu s dodatkom 6-fitaze A. Raženi kruh s dodatkom enzima, osobito 6-fitaze A, bogati je izvor biološki lako dostupnog mioinozitola.

Ključne riječi

fitinska kiselina; mioinozitol; kruh s dodatkom fitaze; stanice Caco-2

Hrčak ID:

136925

URI

https://hrcak.srce.hr/136925

Datum izdavanja:

30.3.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.908 *