Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Samodostatnost Republike Hrvatske u proizvodnji goveđeg mesa

prof. Ivo Grgić orcid id orcid.org/0000-0003-3900-4925 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, Zagreb
Magdalena Zrakić, mag. ing. agr. orcid id orcid.org/0000-0002-0577-1109 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 254 Kb

str. 51-56

preuzimanja: 963

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 227 Kb

str. 73-77

preuzimanja: 256

citiraj


Sažetak

Tendencije u govedarstvu su jedan od pokazatelja poljoprivrednog razvitka, a meso predstavlja važan dio prehrane značajnog dijela stanovnika zemalja EU. Na razinu potrošnje najveći utjecaj ima dohodak stanovništva, a znatno manje drugi čimbenici kao što su prehrambene navike, religijski, zdravstveni i drugi razlozi. Iako se broj goveda u EU stalno smanjuje, Unija je i dalje jedno od najvećih svjetskih tržišta mesa. I u Hrvatskoj se bilježi smanjenje broja goveda (za oko 3% za razdoblje 2008/2013) ali i potrošnje mesa per capita koja je oko 13 kg. Udjel goveđeg u ukupnoj potrošnji mesa se također smanjuje i danas je na razini od oko 15% ukupne potrošnje.
Republika Hrvatska nije samodostatna kod goveđeg mesa i stupanj samodostatnosti je oko 82%, a meso se najvećim dijelom uvozi iz drugih zemalja Unije. Ipak, velika prilika za domaće poljoprivredne proizvođače su neiskorišteni pašnjaci gorskog dijela Hrvatske pri čemu za tako proizvedeno meso postoji značajna potražnja na izbirljivom europskom tržištu.

Ključne riječi

goveda; goveđe meso; Republika Hrvatska; samodostatnost

Hrčak ID:

138177

URI

https://hrcak.srce.hr/138177

Datum izdavanja:

15.1.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 2.601 *