Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.53.02.15.3766

Dobivanje koncentriranih i pročišćenih fruktooligosaharida iz korijena biljke Smallanthus sonchifolius pomoću membranske tehnologije

Maria Julia Ledur Alles ; Institute of Food Science and Technology, Federal University of Rio Grande do Sul, Porto Alegre, RS, Brazil
Isabel Cristina Tessaro ; Laboratory of Membrane Separation Processes, Chemical Engineering Department,Federal University of Rio Grande do Sul, Porto Alegre, RS, Brazil
Caciano Pelayo Zapata Noreña ; Institute of Food Science and Technology, Federal University of Rio Grande do Sul, Porto Alegre, RS, Brazil


Puni tekst: engleski pdf 426 Kb

str. 190-200

preuzimanja: 567

citiraj


Sažetak

Biljka Smallanthus sonchifolius je trajnica iz područja Anda, čiji je korijen bogat prebiotičkim fruktooligosaharidima, zbog čega je zanimljiva kao sirovina za prehrambenu industriju. Osim što pozitivno utječu na zdravlje, fruktooligosaharidi se zbog svojih svojstava mogu upotrijebiti kao dodatak hrani, te kao zamjena za šećer. Fruktooligosaharidi dobiveni ekstrakcijom iz korijena južnoameričke biljke Smallanthus sonchifolius mogu se upotrijebiti kao zamjena za komercijalno dostupne fruktooligosaharide. U ovom je radu ispitan postupak dobivanja koncentriranih i pročišćenih fruktooligosaharida iz ekstrakta korijena biljke, i to pomoću ultrafiltracije i nanofiltracije, u kombinaciji s diskontinuiranom dijafiltracijom ili bez nje. Nakon ultrafiltracije, 63,75 % se početne količine saharida zadržalo u permeatu. Diskontinuirana dijafiltracija nije bitno utjecala na udjel fruktooligosaharida u retentatu nakon nanofiltracije (bez dijafiltracije udjel je bio 63,78 %, a sa dijafiltracijom 70,48 %), ali je smanjila udjel glukoze, i to s 40,63 na 31,61 %, i fruktoze s 25,64 na 18,69 %, čime je omogućeno bolje pročišćavanje fruktooligosaharida iz retentata. Prinos ukupnih saharida u retentatu nakon kombiniranog tretmana ultrafiltracijom i nanofiltracijom bio je 50,89 %, a fruktooligosaharida 51,85 %, uz čistoću od 19,75 %. Rezultati pokazuju da je kombinacija ultra- i nanofiltracije prikladna metoda dobivanja koncentriranih saharida iz korijena biljke Smallanthus sonchifolius, ali da su za poboljšanje čistoće fruktooligosaharida potrebni su dodatni koraci u postupku dijafiltracije.

Ključne riječi

biljka Smallanthus sonchifolius; fruktooligosaharidi; purifikacija; ultrafiltracija; nanofiltracija

Hrčak ID:

140231

URI

https://hrcak.srce.hr/140231

Datum izdavanja:

23.6.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.464 *