Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

»NAŠE STANOVIŠTE U POLITICI« – POLITIČKI PROGRAM PRISTAŠA HRVATSKOGA KATOLIČKOG POKRETA OKO RIJEČKIH NOVINA (1912. – 1914.)

Veronika Mila POPIĆ


Puni tekst: hrvatski pdf 258 Kb

str. 185-196

preuzimanja: 386

citiraj


Sažetak

U ovome je radu prikazan program pristaša Hrvatskoga katoličkog pokreta (dalje: HKP) i njihov programatski članak »Naše stanovište u politici« objavljen 1912. godine u Riječkim Novinama.
S obzirom na očitovane ideje, taj članak ukazuje na slojevitost i zahtjevnost društveno-političkog te vjerskog konteksta započinjanja samih novina, kao i nastanka navedenog članka. Aktivno sudioništvo
uredništva Riječkih Novina, i većine pristaša Hrvatskoga katoličkog pokreta, u aktualnim društveno-političkim zbivanjima dovelo je do nužnosti zauzimanja stava prema ključnim odrednicama
političkog života u Hrvatskoj (stav prema Hrvatsko-ugarskoj nagodbi, političkim strankama, Slovencima, Srbima). U tom pogledu, programatski članak uz crkvenu, smješta Riječke Novine i u određenu političko-nacionalnu grupaciju. Predratno razdoblje u Trojednoj Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji obilježila je s jedne strane austro-ugarska vladavina, koja nije vodila računa o hrvatskim interesima, a s druge strane srpski uspjesi u Balkanskim ratovima. Kako se u radu pokazuje, obje će odrednice pridonijeti stavu južnoslavenskog jedinstva ne samo uredništva Riječkih Novina nego i cijele jedne grane Hrvatskoga katoličkog pokreta.

Ključne riječi

Hrvatski katolički pokret; Katolička crkva; jugoslavenstvo; politika; Riječke Novine; katolički tisak; crkvena povijest

Hrčak ID:

144081

URI

https://hrcak.srce.hr/144081

Datum izdavanja:

30.6.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.048 *