Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Značaj tužbe za zaštitu kolektivnih interesa i prava

Mladen Pavlović ; Sud časti pri HGK Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 337 Kb

str. 799-818

preuzimanja: 3.512

citiraj


Sažetak

Danas je u Europi važnost postupaka za zaštitu kolektivnih interesa i prava određenih skupina nanovo prepoznata, a u Republici Hrvatskoj nakon recepcije prava Europske unije. Ti su se postupci pojavili u pravnoj zaštiti potrošača, a potom u diskriminacijskom pravu. Tek nakon toga je naš Zakon o parničnom postupku regulirao opći okvir pokretanja postupaka za zaštitu kolektivnih interesa i prava, kao lex generalis.
Uvođenje ovih postupaka treba smatrati pozitivnim napretkom, jer je hrvatsko pravo na taj način očigledno prepoznalo nužnost uvođenja zaštite kolektivnih interesa i prava u svoj pravni sustav u prilagođenom obliku, kao i mnoge europske države.
Primjena ovog novog pravnog instituta nije još saživjela u praksi zbog nedostatka edukacije o njegovom postojanju od strane potencijalnih ovlaštenika i praktičara, jer njime se osigurava tzv. apstraktna pravna zaštita, dok su troškovi postupka realni.
U radu se ukazuje na opći i poseban okvir pravne zaštite kolektivnih interesa i prava te legitimacije stranaka na traženje takve zaštite i odabira odgovarajuće tužbe ovisno o postojećim povredama. Potom su navedeni oblici pravne zaštite koju ovlaštenici mogu tražiti,a tuženici se istoj mogu usprotiviti samostalnom tužbom ili protutužbom.
Posebno je ukazano na mogućnost sudjelovanja umješača i određivanja privremenih mjera u predmetnim sporovima, troškovima postupka, utvrđivanja nadležnosti za suđenje u tim sporovima te djelovanje subjektivnih granica pravomoćne odluke.

Ključne riječi

tužba; kolektivna pravna zaštita i postupak; umješač; nadležnost; pravomoćnost odluke

Hrčak ID:

145594

URI

https://hrcak.srce.hr/145594

Datum izdavanja:

17.9.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.564 *