Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Prehrana kao uzrok pojave migrene i metode njenog liječenja

Ines Ivanković orcid id orcid.org/0000-0003-2611-6530 ; Bacc. physioth., Jablanička 1b, 31000 Osijek
Kristina Schultz ; Apsolvent studija fizioterapije, Prenjska 5A , 31000 Osijek
Mia Krajina ; Apsolvent studija fizioterapije, Naselje Viševica 18, 31000 Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 250 Kb

str. 65-70

preuzimanja: 3.522

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 250 Kb

str. 65-70

preuzimanja: 763

citiraj


Sažetak

Migrena je funkcijska vaskularna paroksizmalna glavobolja koja se javlja periodično i obično zahvaća polovicu glave (hemikranija). Mnogim osobama koje boluju od migrene poznato je da određene prehrambene namirnice pogoršavaju migrenoznu glavobolju ili ju pak ublažavaju. Kako je svaka osoba individua za sebe, tako je i individualan utjecaj namirnica na glavobolju pojedinca. Postoji više vrsta namirnica i dodataka prehrani koje pozitivno utječu na pojavu migrene, ali i na njeno ublažavanje. Liječenje migrene može podrazumijevati istodobnu primjenu više terapeutskih metoda: terapija lijekovima, promjena načina života i prehrane, suportivnu psihoterapiju, kao i primjenu alternativnih metoda liječenja.
Cilj ovog rada je prikazati pozitivne i negativne učinke prehrane i prehrambenih dodataka, na pojavu i jačinu migrene kao i terapijske metode liječenja migrene.

Ključne riječi

migrena; pozitivni učinci; negativni učinci; prehrana; terapija

Hrčak ID:

147067

URI

https://hrcak.srce.hr/147067

Datum izdavanja:

31.8.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.521 *