Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Zaštićeno područje naselja Kotor Analiza postojećeg stanja i prijedlog moguće revitalizacije

Jasna Doričić orcid id orcid.org/0000-0001-8400-0312


Puni tekst: hrvatski pdf 4.723 Kb

str. 180-267

preuzimanja: 1.598

citiraj


Sažetak

Zaštićeno područje naselja Kotor bila je tema diplomskog rada autorice pod naslovom „Revitalizacija zaštićenog područja naselja Kotor“ pri Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, unutar kolegija Obnova graditeljskog nasljeđa (mentor mr. sc. Olga Magaš, dipl. ing. arh.). U ovome članku prezentiran je samo dio predmetnoga rada.
Rad se bavi analizom povijesne poluurbane cjeline naselja Kotor koje ima svojstvo kulturnog dobra upisanog u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske 1975. i 2006. godine, a koncipiran je u dvije cjeline. U prvoj je obrađen povijesni razvoj i analiza postojećeg stanja, dok je u drugome dijelu, temeljem konzervatorskih smjernica i kartografskih analiza, predložena moguća revitalizacija naselja uz smjernice kojih bi se trebalo pridržavati.
Kao podloga za izradu snimka postojećeg stanja korišten je jedan arhitektonski snimak naselja iz 1986. godine kojeg je autorica prenijela u digitalni vektorski sustav. Za izradu novog stanja kao podloga je korišten vektorski katastar. Obrađeni su dostupni pisani, grafički i kartografski izvori korišteni za analizu zaštićene poluurbane cjeline naselja Kotor kao i njegove bliže okolice. Na temelju prikupljenih podataka kao i detaljnog terenskog obilaska i verifikacija izmjera, izrađen je snimak postojećeg stanja tlocrta svih objekata u mjerilu 1:200. Za svaku građevinu je izrađena identifikacijska kartica u kojoj su obrađeni sljedeći elementi: položaj u naselju, osnovni podatci o građevini, opis tipologije gradnje, ocjena očuvanosti, tlocrti objekta te je sve popraćeno fotografskim prikazom, kako povijesnim tako i recentnim.
Svi grafički podatci te oni vezani za katastar digitalno su obrađeni i pohranjeni u bazu podataka koja je lako nadogradiva i proširiva te je na taj način omogućena jednostavna izrada daljnjih analiza i kartografskih projektnih podloga.

Ključne riječi

Kotor; Crikvenica; graditeljsko naslijeđe; kartografski prikazi; revitalizacija

Hrčak ID:

147523

URI

https://hrcak.srce.hr/147523

Datum izdavanja:

15.12.2014.

Posjeta: 2.127 *