Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

KOLIČINA I KAKVOĆA ŠAMPINJONA (AGARICUS BISPORUS) S OBZIROM NA UPOTREBU DVA RAZLIČITA TIPA MICELIJA

Nataša Romanjek Fajdetić ; Veleučilište u Slavonskom Brodu, Dr. Mile Budaka 1, Slavonski Brod, Hrvatska
Božica Japundžić Palenikić ; Veleučilište u Slavonskom Brodu, Dr. Mile Budaka 1, Slavonski Brod, Hrvatska
M. Martić ; Veleučilište u Slavonskom Brodu, Dr. Mile Budaka 1, Slavonski Brod, Hrvatska
O. Maglić ; Slavonski Brod, Hrvatska
B. Popović ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.576 Kb

str. 277-286

preuzimanja: 476

citiraj


Sažetak

Gljive Agaricus bisporus popularno nazvane šampinjoni najzastupljenije su gljive u pogledu proizvodnje na svjetskoj razini. Izgled gljiva dijelom ovisi o tehnologiji, ali prvenstveno i o karakteristikama micelija koji se upotrebljava za inokulaciju prilikom proizvodnje supstrata za proizvodnju šampinjona. U radu su analizirani rezultati dobiveni berbom gljiva tijekom tri vegetacijska ciklusa. Supstrati su bili inokulirani s dva različita tipa micelija U1 i 608. Tijekom istraživanja pratila su se dva parametra s obzirom na upotrebu različitih tipova micelija.; količina i krupnoća gljiva. Rezultati provedenoga istraživanja pokazuju da postoji određena razlika po pitanju prinosa i krupnoće ubranih gljiva, ali ne statistički značajna.

Ključne riječi

šampinjoni; micelij; količina; krupnoća

Hrčak ID:

148507

URI

https://hrcak.srce.hr/148507

Datum izdavanja:

18.11.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.228 *