Ostalo
Identifikacija mesa lopatara molekularnim metodama
Tomislav Gomerčić
; Zavod za biologiju, Veterinarski fakultet Sveučilište u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb.
Magda Sindičić
; Zavod za biologiju, Veterinarski fakultet Sveučilište u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb.
Zdravko Janicki
; Zavod za biologiju, patologiju i uzgoj divljači, Veterinarski fakultet Sveučilište u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb.
Tajma Trupec
; Veterinarski fakultet Sveučilište u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb.
Ines Ines
; Veterinarski fakultet Sveučilište u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb.
Dean Konjević
orcid.org/0000-0001-6955-6419
; Zavod za veterinarsku ekonomiku i epidemiologiju, Veterinarski fakultet Sveučilište u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb.
Sažetak
Utvrđivanje vrste od koje potječe meso u prehrambenim proizvodima pouzdano i jednostavno se može provoditi korištenjem vrsno specifičnih
početnica koje ciljaju točno određene kratke odsječke DNK. Cilj našeg istraživanja bila je izrada vrsno specifičnih početnica za umnažanje
kontrolne regije mitohondrijske DNK jelena lopatara (Dama dama), te optimiziranje protokola lančane reakcije polimeraze (PCR) za korištenje
navedenih početnica. Početnice se koriste za identifikaciju jelena lopatara i njegovo razlikovanje od ostalih vrsta, koristeći samo izolaciju DNK, PCR i elektroforezu. Upotreba početnica ispitana je na osam uzoraka jelena lopatara, tri uzorka jelena običnog i tri uzorka srne obične.
Ključne riječi
početnica; mitohondrijska DNK; jelen lopatar; Dama dama
Hrčak ID:
149288
URI
Datum izdavanja:
1.6.2015.
engleski njemački talijanski španjolski
Posjeta: 2.659 *