Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17113/ftb.53.04.15.3884
Promjene fizikalno-kemijskih značajki i antioksidacijske aktivnosti soka, kore, kožice i sjemenki tijekom različitih faza sazrijevanja ploda nara (kultivar Mollar de Elche)
Luana Fernandes
; Mountain Research Centre (CIMO), School of Agriculture, Polytechnic Institute of Bragança, Campus de Sta Apolónia, Apartado 1172, PT-5301-855 Bragança, Portugal
José Alberto C. Pereira
; Mountain Research Centre (CIMO), School of Agriculture, Polytechnic Institute of Bragança, Campus de Sta Apolónia, Apartado 1172, PT-5301-855 Bragança, Portugal
Isabel Lopéz-Cortés
; Department of Agronomy, Polytechnic University of Valencia, Camino de Vera s/n, ES-46022 Valencia, Spain
Domingo M. Salazar
; Department of Agronomy, Polytechnic University of Valencia, Camino de Vera s/n, ES-46022 Valencia, Spain
Elsa C. D. Ramalhosa
orcid.org/0000-0003-2503-9705
; Mountain Research Centre (CIMO), School of Agriculture, Polytechnic Institute of Bragança, Campus de Sta Apolónia, Apartado 1172, PT-5301-855 Bragança, Portugal
Sažetak
U ovom je radu ispitan utjecaj stupnja zrelosti (nizak, srednje nizak, srednji i srednje visoki) na fizikalne osobine, sastav te antioksidacijski učinak kore ploda, kožice, sjemenki i soka nara (kultivar Mollar de Elche). Tijekom sazrijevanja povećavala se masa ploda, a boja je bila sve crvenija (veće vrijednosti a*, a manje h*). Najmanje koncentracije flavonoida i razgradivih tanina izmjerene su u kori i kožici ploda srednje visokog stupnja zrelosti, pa je zaključeno da tijekom sazrijevanja nara dolazi do smanjenja koncentracije ukupnih fenola i reducirajuće snage. Najveća koncentracija flavonoida (165 mg ekvivalenata kvercetina u 100 mL soka) i ukupnih fenola (1695 mg ekvivalenata galne kiseline u 100 mL soka) pronađena je u soku nara dobivenom od plodova najvećeg stupnja zrelosti. S porastom stupnja zrelosti ploda rasla je i sposobnost uklanjanja DPPH radikala i reducirajuća snaga soka nara. Dobiveni se podaci mogu upotrijebiti za opis razvoja i sazrijevanja ploda nara.
Ključne riječi
kultivar Mollar de Elche; sastojci ploda; faze sazrijevanja ploda; fizikalno-kemijska svojstva; antioksidacijska aktivnost
Hrčak ID:
150175
URI
Datum izdavanja:
28.12.2015.
Posjeta: 2.067 *