Izvorni znanstveni članak
UTICAJ GEOGRAFSKOG PORIJEKLA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST DOMAĆIH VINA
Aldina Kesić
; Univerzitet u Tuzli, Univerzitetska 4, 75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina
Bianka Smajlović
; Univerzitet u Tuzli, Univerzitetska 4, 75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina
Zorica Hodžić
; Univerzitet u Tuzli, Univerzitetska 4, 75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina
Nadira Ibrišimović-Mehmedinović
; Univerzitet u Tuzli, Univerzitetska 4, 75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina
Sažetak
Uvod i cilj: Crna vina sadrže različite spojeve koji se odlikuju visokom antioksidacijskom aktivnošću. Najznačajniji antioksidansi grožđa i vina su fenolna jedinjenja. Fenolne komponente iz vina su opće prihvaćeni antioksidansi koji imaju važnu ulogu u održavanju ljudskog zdravlja i prevenciji raznih bolesti zbog mogućnosti sprečavanja aktivnosti slobodnih radikala. Na sadržaj antioksidanasa u vinu utiče porijeklo sirovina (grožđa) kao značajan parametar pri određivanju kvaliteta vina kao i nacin proizvodnje samog vina.
Metode: Ovim istraživanjem određen je ukupni antioksidacijski kapacitet crnih vina indirektnom FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) metodom uz FeSO4 x 7H2O kao standard. Istraživanjem je obuhvaćeno ispitivanje antioksidacijske aktivnosti uzoraka vina.
Rezultati: Najveću vrijednost antioksidacijske aktivnosti pokazao je uzorak vina Postup Vinogorje Pelješac (a = 62,77 mmolFeII/L dok je najslabiju antioksidacijsku aktivnost pokazao uzorak vina individualnog proizvođača sa područja Kalesije (a = 10,54 mmolFeII/L).
Zaključak: Crna vina sa područja Bosne i Hercegovine predstavljaju značajan izvor antioksidanasa.
Ključne riječi
vino; polifenoli; antioksidacijska aktivnost; geografsko porijeklo
Hrčak ID:
152215
URI
Datum izdavanja:
31.12.2015.
Posjeta: 2.042 *