Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTICAJ GEOGRAFSKOG PORIJEKLA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST DOMAĆIH VINA

Aldina Kesić ; Univerzitet u Tuzli, Univerzitetska 4, 75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina
Bianka Smajlović ; Univerzitet u Tuzli, Univerzitetska 4, 75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina
Zorica Hodžić ; Univerzitet u Tuzli, Univerzitetska 4, 75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina
Nadira Ibrišimović-Mehmedinović ; Univerzitet u Tuzli, Univerzitetska 4, 75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: engleski pdf 565 Kb

str. 93-97

preuzimanja: 511

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 565 Kb

str. 93-97

preuzimanja: 371

citiraj


Sažetak

Uvod i cilj: Crna vina sadrže različite spojeve koji se odlikuju visokom antioksidacijskom aktivnošću. Najznačajniji antioksidansi grožđa i vina su fenolna jedinjenja. Fenolne komponente iz vina su opće prihvaćeni antioksidansi koji imaju važnu ulogu u održavanju ljudskog zdravlja i prevenciji raznih bolesti zbog mogućnosti sprečavanja aktivnosti slobodnih radikala. Na sadržaj antioksidanasa u vinu utiče porijeklo sirovina (grožđa) kao značajan parametar pri određivanju kvaliteta vina kao i nacin proizvodnje samog vina.
Metode: Ovim istraživanjem određen je ukupni antioksidacijski kapacitet crnih vina indirektnom FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) metodom uz FeSO4 x 7H2O kao standard. Istraživanjem je obuhvaćeno ispitivanje antioksidacijske aktivnosti uzoraka vina.
Rezultati: Najveću vrijednost antioksidacijske aktivnosti pokazao je uzorak vina Postup Vinogorje Pelješac (a = 62,77 mmolFeII/L dok je najslabiju antioksidacijsku aktivnost pokazao uzorak vina individualnog proizvođača sa područja Kalesije (a = 10,54 mmolFeII/L).
Zaključak: Crna vina sa područja Bosne i Hercegovine predstavljaju značajan izvor antioksidanasa.

Ključne riječi

vino; polifenoli; antioksidacijska aktivnost; geografsko porijeklo

Hrčak ID:

152215

URI

https://hrcak.srce.hr/152215

Datum izdavanja:

31.12.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.042 *