Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Elektronsko-mikroskopska opažanja na ekstrafloralnim nektarijima boba (Vicia faba L.)

Mercedes Wrischer ; Hrvatska


Puni tekst: njemački pdf 5.278 Kb

str. 75-94

preuzimanja: 400

citiraj


Sažetak

Prigodom usavršavanja elektronsko-mikroskopskih preparativnih metoda upotrebljeni su također razni biljni objekti, među njima i ekstrafloralni nekta- riji na palistićima boba (Vicia faba L.). Budući da te tvorevine dosad nisu bile istražene elektronskim mikroskopom, objavljuju se rezultati izvršenih opažanja.
Ultratanki prerezi kroz ekstrafloralne nektarije na palistićima boba pokazuju nakon standardne fiksacije osmijevim tetroksiđom u ultrastruk- turi stanica ove osobitosti:
a) Kutikula stanica glavice ne pokazuje na ultratankim prerezima nikakve pore.
b) Vanjska stanična membrana glavice ima brojna razgranjena centripetalna odebljanja (protuberance). Time je znatno povećana površina stanice za izlučivanje nektara.
c) Osnovna plazma stanica nektarija, kao i subepidermalnih stanica, često ima mnogo mejosorna, a endoplazmatski retikulum razvijen je u obliku submikroskopskih mjehurića (alveolica) odnosno kratkih plosnatih cisterni. Zapaženi su prelazni oblici stapanja mjehurića u cisterne, što podupire teoriju H o d g e-a i suradnika o stvaranju cisterni u biljnim stanicama stapanjem mjehurića.
d) Unutrašnjost mitohondrija ispunjena je brojnim sakulima. Time je površina potrebna za izmjenu tvari znatno povećana.
e) Leukoplasti stanica glavice odlikuju se nepoznatim elektronsko- optički gustim uklopinama ograničenim jasnom jednoslojnom membranom. (Leukoplasti u bazalnim i subepidermalnim stanicama građeni su međutim slično proplastidima drugih biljaka i biljnih organa.)
Opisana je i kratko raspravljena također fina građa ostalih dijelova stanice, koja se uglavnom podudara s dosad poznatim činjenicama:
Stanične jezgre ne pokazuju s obzirom na svoju građu nekih osobitosti. Plazmodezmije su naročito česte u istraživanim žljezdastim stanicama. Vakuole žljezdastih stanica sadrže uz veće osmiofilne uklopine i vrlo fine pahuljičaste uklopine submikroskopskih dimenzija. Golgijeva tjelešca ne pokazuju nikakva odstupanja u građi. U citoplazmi stanica nektarija nađene su tvorevine slične organelima opisanim od drugih istraživača kao »stanična komponenta A« odn. »lizosomi« ili »dense bodies«. Sub- mikroskopska građa stanica mezofila iznad nektarija slična je onoj normalnog lista.
Iz svega izloženog jasno je vidljivo da su utvrđene osobitosti ultra- strukture stanica nektarija bez sumnje u najužoj vezi s intenzivnom izmjenom tvari koja se u tim organima vrši.

Ključne riječi

elektronska mikroskopija, nektariji, Vicia faba

Hrčak ID:

152799

URI

https://hrcak.srce.hr/152799

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 674 *