Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

https://doi.org/10.17113/ftb.54.01.16.4033

Stabilnost ružmarinske kiseline u vodenim ekstraktima biljaka iz porodice Lamiaceae tijekom simuliranog procesa probave

Zoran Zorić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Centre in Zadar, Zadar, Croatia
Joško Markić ; University Hospital of Split, Split, Croatia
Sandra Pedisić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Centre in Zadar, Zadar, Croatia
Viljemka Bučević-Popović ; Faculty of Science, Department of Chemistry, University of Split, Split, Croatia
Ivana Generalić-Mekinić ; Faculty of Chemistry and Technology, University of Split, Split, Croatia
Katarina Grebenar ; Faculty of Chemistry and Technology, University of Split, Split, Croatia
Tea Kulišić-Bilušić ; Faculty of Chemistry and Technology, University of Split, Split, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 536 Kb

str. 97-102

preuzimanja: 588

citiraj


Sažetak

U ovom je istraživanju uspoređena gastrointestinalna stabilnost ružmarinske kiseline u vodenim ekstraktima timijana, primorskog vriska i matičnjaka s onom čistog kemijskog spoja. Stabilnost ružmarinske kiseline određena je simuliranjem dvofaznog procesa probave (u želucu i dvanaesniku) pomoću enzima izoliranih iz probavnog sustava čovjeka. Koncentracija ružmarinske kiseline određena je tehnikom HPLC-DAD prije i nakon simulirane probave. Rezultati pokazuju da je gastrointestinalna stabilnost čiste ružmarinske kiseline bila bitno veća od one u vodenim ekstraktima biljaka. Najveća stabilnost ovog spoja izmjerena je u ekstraktu matičnjaka, i to 14,10 % nakon probave u želucu, te 6,53 % nakon probave u tankom crijevu. Temperatura simuliranog procesa probave (37 °C) te blago lužnata sredina (pH=7,5) nisu utjecali na stabilnost ružmarinske kiseline. Kiseli medij želuca (pH=2,5) znatno je utjecao na smanjenje stabilnosti spoja (≥50 %). Koncentracija probavnih sokova također je utjecala na stabilnost ružmarinske kiseline.

Ključne riječi

ružmarinska kiselina; probava in vitro; stabilnost; probavni enzimi; vrste porodice Lamiaceae

Hrčak ID:

155102

URI

https://hrcak.srce.hr/155102

Datum izdavanja:

31.3.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.897 *